Начална страница Новини Турнири Профили Партии Връзки Chess online
������ �����
Схема
Статистика


Най-нов шахматист:
RikSpame

Рожденици

Борис Стефанов (28)
Ян Непомнящий (34)

Всички рожденици

Вход

Запомни ме

Регистрация

Анкета
За или против БФШ
Да
Не
Все ми е едно.
Които и да са, пак ще са крадци.

Случайна снимка

шах

Днес е 14 Юли

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Приятели

кореспондентен шах шах книга
The biggest chess database
Партньори

Expert carpet cleaeners provider in SW4 Clapham

Efbet

Футболни прогнози

Информация и линк към Bet365 - http://smartarena.net/bet365

футболни прогнози fbet.info

dominoqq daftar qq online agenqq

windsurfingКак да вляза в bet365? Научи на http://internetzalozi.com/bet365/

ผลิตภัณฑ์รักษาสิว

อาหารเสริมผู้ชาย

For more empyrlocal consult the experts at http://empyrlocal.com

Дамско бельо

оригинални маратонки

секс шоп

именни дни Почивка
chess24.com your playground
"В момента Веско и Ананд играят най-силно" / Интервю

автор - Tihomir, 13:04 04.07.2009

img

Гросмайстор Кирил Георгиев ни даде интервю след шахматния си рекорд на Гинес. В него разказва как бие Каспаров и Карпов на блиц. Така стряска лобито на световните шампиони, че спират да го канят на международни турнири. Менаджерът на Веселин Топалов пък му има зъб, понеже отказва да му пълни гушата. Пускат слух, че Кирчо се напива и заспива върху дъската на европейското първенство в Пловдив. А се оказва, че не е той, а съотборникът му Владо Петков. Ето матиращия му разказ.

Ванга не ми гледа

Аз съм от Петрич. Познавам Ванга. Един-два пъти говорих с нея, но тя не ми предрече нищо. И аз не я попитах за съдбата си. Само баба е ходила да и гледа. Като ученик татко е закъсал с крака и влязъл на лечение. Ванга и казала Спокойно, в болницата ще се оправи. И познала.

Ние сме шахматна фамилия

Шах се научих да играя на осем. На десет взех да бия баща ми, който беше кандидат-майстор и състезател на Академик София. Преподаваше руски и имаше голяма шахматна библиотека. Покрай нея научих този език. Сестрите ми също са шахматистки. Едната още участва в състезания. Съпругата ми Емилия Георгиева е майстор на спорта и дипломиран треньор по шахмат от НСА. Играе за Локомотив София. Децата не са професионалисти. Преди година дъщеря ми стана втора на девойки по ускорен шах и каза, че това и е последният турнир. Синът ми е на 16. Има първи разряд, но обича да играе шах като любител. Конкуренцията стана страшна и 90 на сто от шахматистите се борят за оцеляване. Затова гледам да възпирам децата ми от тоя спорт.

Аз съм професионалист от 14-годишен!

Тогава напуснах Петрич и отидох да играя в Перник. Там учех в икономическия техникум. Завърших като частен ученик. После като мен постъпиха Антоанета Стефанова и сестрите Полгар. Не се записах да следвам. Разчитам само на шаха и на доходите от него. Жена ми и децата не работят. Сам храня цялото семейство. Не вярвам, че гросмайсторът трябва да завърши 2-3 университета. На руснаците сто на сто им даваха дипломите. Съмнява ме Карпов да е ходил на лекции в Лениградския икономически университет.

Матирах Гари Каспаров!

Имам победи над Карпов и Каспаров. Гари го бих през 1988 г. в Канада. Тогава беше световен шампион и остана много изненадан. Елиминирах го с 3:1 на четвъртфинал на световно първенство по блиц. Мачът ни беше от четири партии. Първата той имаше дама повече, но аз му направих пат! Той изпадна в шок. Втората игра разстроен и го победих. В третата го изпуснах и завършихме реми. А в четвъртата го матирах!

Каспаров и Карпов са зверове зад дъската

Гари се хвана за главата. И взе да гледа в тавана. Не вярваше, че го елиминирах, и не ставаше от масата. Световните телевизии го показваха как зяпа нагоре с увиснала челюст. Същата година бих и Карпов на един турнир по блиц. Аз станах първи, а той втори. На дъската двамата са като зверове. Усещаш огромната им енергия. Правят всичко за да те победят.

Каспаров финтира, че ще ме удари в корема

Той се ръкува с едно каратистко движение. Но в последния момент не се цели в стомаха, а си подава рязко ръката. Двамата те хипнотизират с поглед. Карпов има особени очи, които гледат остро и втренчено. Много хора се страхуват от неговия поглед. Аз се стараех да не го гледам и се концентрирах върху дъската. Двамата нарочно тракат с фигурите и удрят силно часовника. След партия Карпов гледа да ти докаже, че е имал преимущество през цялото време и си го бил случайно. А Каспаров е надменен. На турнирите разговаряше с много малко хора. Карпов е по-общителен.

Уплаших ги и спряха да ме канят по турнири

След победите ми над Карпов и Каспаров спряха да ме канят на бързи турнири. Смятам, че е имало някаква намеса, за да не им объркам сметките. Следващата година трябваше да има световно първенство по блиц пак в Канада. Но то не се състоя. Съветската федерация реши да не развива бързият шах.

Каспаров и Карпов са разписвали списъците с участниците

През 1993 г. бях в Топ 10 на света. Но спряха да ме канят и на класически шах. Цяла година нямах никакви покани. Не знам дали това ми дойде от руското лоби в шаха. Но тогава, за да играеш, трябваше да си в добри отношения със световните шампиони. Аз не съм се карал с Карпов и Каспаров. Ама като ги биех, как да съм в добри отношения с тях? Тогава Каспаров беше световен шампион. После за известно време стана Карпов. Организаторите на най-големите турнири са изпращали списъците с участниците на Каспаров и Карпов. И двамата ги одобрявали. Мен са ме задрасквали. Това обаче е неофициална информация.

Силвио ми поиска много пари за да ми стане менажер

Много са важни и менажерите. Аз тогава нямах менажер. И сега нямам менажер, треньор и лоби. А Веско дръпна покрай Силвио Данаилов. Двамата започнаха да ходят в Испания от 1990 г. Силвио още прохождаше в менажерството. Имах разговор с него през 1992-ра. Тогава играх осминафинал на световно първенство. Бях 9-ти в световната ранглиста, а Топалов 11-12-и. Но Силвио ми поиска много пари. Аз се отказах и въобще не стигнахме до процентите, които удържа на своите шахматисти от всеки награден фонд.

Можех да постигна успехите на Топалов!

С Веско балансът ни е равен: две победи за мене, две за него и три ремита. В момента той и Ананд играят най-силно. Но аз никога не съм се притеснявал от него. Нито се страхувам от него, нито го подценявам. Двамата не сме имали проблеми. Веско не е като Карпов и Каспаров. Той е много земен човек.

Чепаринов е секундант на Топалов

И той е шахматист на Силвио Данаилов. И той му снася. Стигна ЕЛО 2715, но не можа да го задържи. Дано да успее. От Чепаринов нямам загуба. Водя му с три-четири победи, За мен щеше да е много лесно да пробия, ако имах такъв екип. И нашата шахматна федерация трябваше повече да ми помага. За съжаление аз нямах такава подкрепа от нея. Заради нашето безпаричие отидох да играя за Македония Тогава тук шахмтната ситуация бе плачевна. Сега по клубовете е същото. Нашата федерация ми даваше 300-500 лева. Македонците цакаха с по-добри финанси. Предложиха ми в пъти повече. Светкавично ми извадиха македонски паспорт. Играх им на първа дъска ги изведох до девето място на олимпиадата в Блед.

Васил Божков ме върна в България

Той беше президент на федерацията. И ми предложи добри условия.Направи ме играещ треньор на националния отбор. Божков даваше много пари. Той помогна и на Антоанета Стефанова да стане световна шампионка. Обаче след това го махнаха. Смениха Божков само и само за да командват те. Загубиха як спонсор, но спечелиха властта. Това беше лош сигнал към хората, които спонсорираха шаха. Авторите на рокадата искаха да покажат, че щом махнаха Васил Божков, могат да отстранят всеки, когото си поискат. Аз много загубих от смяната. Предложиха ми да вляза в новия управителен съвет на федерацията. Но аз отказах от солидарност с Божков. Новото ръководство не ме уволни като играещ треньор. Просто изчака да ми изтече мандата и ме смени с гросмайстор Петър Великов.

Не аз се напих на европейското в Пловдив

Участвах на европейското първенство в Пловдив. Пуснаха слух, че съм се напил и заспал по време на партия. Но това направи друг съотборник. Става дума за гросмайстор Владо Петков. На европейското загуби 1-2 партии и се напи от мъка преди следващата. Заспа на дъската. Камерите го дадоха отдалеч как дреме по време на игра. После го събудиха и продължи. Но вестниците написаха, че известен наш гросмайстор се напил по време на партия. Хората помислиха, че съм аз. Но аз никога не пия преди партия! Тогава напуснах европейското поради заболяване.

Мога да се върна в трийсетицата на света
Сега съм отборен шампион на четири страни България, Хърватия, Черна гора и Австрия. Първествата на тези държави са по различно време и мога да участвам в тях. От Локо София ми дават безплатни самолетни билети и това ми помага много. Притежавах голям потенциал и здрава психика. Правя малко грешки. Биех световните шампиони. Имам положителен баланс с Широв и Морозевич. Крамник и Ананд ми водят само с една победа. Играх полуфинал на световно първенство по блиц. За се опитах да пробия сам. Но това е невъзможно. Стигнах и до девето място в света и веднага ме изшиткаха оттам. Световен шампион вече няма да стана. Нито ще вляза отново в челната десятка. Но спокойно мога да се върна в първата трийсетица на планетата.

Не ме канят и на М-Тел мастърс

Как да пробия по-нагоре, като не ме канят по турнири? Не участвам дори и на нашия М-Тел мастърс. Верятно се мотивират с моментния ми рейтинг. Но като българин организаторите могат да ми изпратят някоя уайлд карта. Може би се страхуват да не им объркам сметките. Силвио не ме долюбва, откакто му отказах да ми стане менажер. Той е малко злопаметен.


Назад трябва да се регистрирате, за да пишете коментари
Бърза регистрация

Designed and Created by Tihomir Janev & Kalin © Българска шах мрежа. Не носим отговорност за публикациите на потребителите! лаптопи

шах хостинг - Страницата се зареди за 0.972 секунди. Потребители online: