Начална страница Новини Турнири Профили Партии Връзки Chess online
������ �����
Схема
Статистика


Най-нов шахматист:
RikSpame

Рожденици

Борис Стефанов (28)
Ян Непомнящий (34)

Всички рожденици

Вход

Запомни ме

Регистрация

Анкета
За или против БФШ
Да
Не
Все ми е едно.
Които и да са, пак ще са крадци.

Случайна снимка

шах

Днес е 14 Юли

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Приятели

кореспондентен шах шах книга
The biggest chess database
Партньори

Expert carpet cleaeners provider in SW4 Clapham

Efbet

Футболни прогнози

Информация и линк към Bet365 - http://smartarena.net/bet365

футболни прогнози fbet.info

dominoqq daftar qq online agenqq

windsurfingКак да вляза в bet365? Научи на http://internetzalozi.com/bet365/

ผลิตภัณฑ์รักษาสิว

อาหารเสริมผู้ชาย

For more empyrlocal consult the experts at http://empyrlocal.com

Дамско бельо

оригинални маратонки

секс шоп

именни дни Почивка
chess24.com your playground
Интервю с Петьо Маринов / Интервю

автор - Peach, 15:01 24.09.2008

img

Плевен. Плевен е домакин на международен конгрес по кореспондентен шах

Във форума ще вземат участие делегати от над 20 страни в светаМая ПАСКОВА
От 20 до 26 септември в Плевен ще се проведе 61-ият конгрес на Международната федерация по кореспондентен шах (ICCF), в който ще участват делегати от над 20 страни. За историята на древната игра и за целта на този форум разговаряме с Петьо Маринов - президент на клуба по шах "Спартак Плевен ХХI", а от май 2006 г. председател на Българската федерация по кореспондентен шах (БФКШ).

- Г-н Маринов, какъв е поводът тази година конгресът на ICCF да се проведе в Плевен?

- Решението за това беше взето на предишния конгрес, който се проведе в Испания. Това е била мечтата на поколения български шахматисти. Ето защо българските кореспондентни шахматисти ще бъдат винаги благодарни на човека с безспорно най-голям принос за реализацията на конгреса - народният представител и председател на организационния комитет Румен Петков. От създаването на ICCF през 1951 г. досега са провеждани конгреси от Лондон и Париж, до Даймон Бийч (САЩ) и Буенос Айрес. Такъв е имало дори в Мумбай (Индия). За пръв път кореспондентните шахматисти от цял свят ще заседават в държава от Източна Европа. Това решение е ярко доказателство за авторитета на българския кореспондентен шах в света.

- С какво кореспондентният шах е по-различен от класическия вариант на тази игра?

- Кореспондентният шах дава възможност на всички любители на древната игра да играят без да се откъсват от непосредствените си служебни задължения, без да напускат домашния уют. Това е вариант за срещи с непознати противници от всички краища на света, за установяване на контакти и за разширяване на общата култура и познания. Отсъствието на шахматния часовник прави практически неограничено времето за творческо обмисляне на ходовете, а това от своя страна дава възможност по-дълбоко да се вникне в шахматната позиция, да се разкриват необятните тайни на тази мъдра и вечно жива древна игра.

- В България този спорт има ли достатъчно популярност?

- От провеждането на първите кореспондентни състезания в България изминаха 68 години. Основоположници са Александър Кипров, Андрей Малчев и Никола Бахаров. От 1967 г. България става член на ICCF и заема своето полагащо се място в шахматното семейство. Това дава старт за успехите на българските шахматисти в международните турнири. За отразяване на многобройните изяви на българските кореспондентни шахматисти от 1992 г. и до днес се издава списание "Кореспондентен шах". От 2006 г. успешно функционира сайтът на БФКШ - www.corrchessbg.com

- Какви са постиженията на българите в кореспондентния шах?

- България вече има трима гросмайстори (Георги Попов, Младен Гуджев и Николай Нинов), петима старши международни майстори (Георги Сапунджиев, Иля Христов, Йончо Калчев, Валентин Йотов, Искрен Димов), над 15 международни майстори, а през 2006 г. Маргарита Бочева получи званието гросмайстор за жени.

Отборът на България е участвал в два финала и в 10 полуфинала на шахматните олимпиади - най-авторитетните шахматни форуми в световен мащаб. През 1974 г. на VII олимпиада отборът на България се класира на второ място, с което малко страни в света могат да се похвалят.

- Какви са очакванията ви за ефекта от провеждането на конгреса в Плевен?

- Присъствието на представители на повече от 20 държави от цял свят, сред които Швейцария, Германия, Франция, САЩ, Англия, Испания, Италия, Русия, Холандия, Швеция, Словения, Норвегия, Латвия, Гърция, ЮАР и др., ще допринесе за установяване на плодотворни контакти със световния шахматен елит, защото девизът на ICCF: Amici sumus (от лат. ез. - "Приятели сме"), е повече от красноречив. Също така участниците в конгреса ще имат възможност да се запознаят със славната история, с културата, изкуството и природните красоти на България като част от културно-развлекателната програма на форума. Не на последно място това е от полза и на Плевен като домакин на престижното събитие.


Българска федерация по кореспондентен шах


Официален сайт: http://www.corrchessbg.com/

Подобни новини:

Съюзът на Българските кореспондентни шахматисти става федерация - 16:33 22.05.2008
Конгрес на ICCF в България ! - 6:24 28.02.2008

Назад трябва да се регистрирате, за да пишете коментари
Бърза регистрация

Designed and Created by Tihomir Janev & Kalin © Българска шах мрежа. Не носим отговорност за публикациите на потребителите! лаптопи

шах хостинг - Страницата се зареди за 2.21 секунди. Потребители online: