Начална страница Новини Турнири Профили Партии Връзки Chess online
������ �����
Схема
Статистика


Най-нов шахматист:
MARIYA19682020

Вход

Запомни ме

Регистрация

Анкета
За или против БФШ
Да
Не
Все ми е едно.
Които и да са, пак ще са крадци.

Случайна снимка

шах

Днес е 23 Октомври

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Приятели

кореспондентен шах шах книга
The biggest chess database
Партньори

Expert carpet cleaeners provider in SW4 Clapham

Efbet

Футболни прогнози

Информация и линк към Bet365 - http://smartarena.net/bet365

футболни прогнози fbet.info

dominoqq daftar qq online agenqq

windsurfingКак да вляза в bet365? Научи на http://internetzalozi.com/bet365/

ผลิตภัณฑ์รักษาสิว

อาหารเสริมผู้ชาย

For more empyrlocal consult the experts at http://empyrlocal.com

Дамско бельо

оригинални маратонки

секс шоп

именни дни Почивка
chess24.com your playground
Какво се случи през 2008 година / Други

автор - Tihomir, 13:47 29.12.2008

img

Измина още една календарна година, изпълнена с много шахматни емоции, възход и падение. За някои тя бе успешна, други ще търсят реализация през 2009 година. Някои се изкачиха в световната ранг-листа, други пропаднаха...

Всичко започна през януари, когато бе дадено началото. Както винаги, всички гросмайстори се събраха в Холандия за поредния турнир във Вайк ан Зее. В компанията на Ананд, Крамник и Топалов (първите трима по ело за 2007г.) се очакваше оспорвана битка между тримата. Очакванията обаче не се оправдаха. Най-добре се представиха Левон Аронян и детето-чудо Магнус Карлсен, които разделиха първото място с 8 точки от 13 възможни. И ако Ананд все пак успя да раздели третото място, то Крамник и Топалов буквално "потънаха" в класирането. Разбира се, в отделни партии те показаха защо са най-силните в света. Не вярвам някой да е забравил срещата между двамата, където Топалов шокира зрителите от цял свят (а те бяха няколко милиона!) с хода Ке5хf7!!, който бе разработка на Иван Чепаринов. В последствие Топалов спечели и частично си отмъсти за тежката загуба в Елиста през 2006г.
Във втората дивизия на турнира очаквахме Иван Чепаринов да спечели призово място, все пак той бе номер 1 по ело и вече преминал "бариерата" от 2700. Но когато от теб очакват много, е трудно да покажеш всичко, на което си способен. Чепаринов игра на "приливи и отливи" и въпреки че записа няколко респектиращи победи, остана с 50% на 6-то място. Тук се забеляза геният Сергей Мовсесян, който спечели убедително и скоро ще премери сили с най-добрите. Фабиано Каруана пък спечели с 10 от 13 в група "С" и догодина ще се конкурира с Чепаринов, може би?!
Стига толкова за Корус 2008, все пак и в България имаше турнири! Мемориал Григоров събра много силен състав, а гм Владимир Петков бе над всички и спечели с 6 точки от 7 възможни.
Дарена Сиркова спечели убедително първия турнир "Полипост" за деца. Радващото е, че участваха 84 деца от цяла България.
Драматично завърши Гибтелком Мастърс 2008. Бу Ксянджи, който беше втори по ело и поведе в 5-тия кръг, позволи да бъде застигнат в крайното класиране от американеца Хикару Накамура. Двамата завършиха с по 8 от 10 и трябваше в допълнителен мач от 2 партии да определят победителя. Накамура технично надигра китаеца в първата партия, а във втората Ксянджи имаше белите и успя да спечели дама за топ и кон, а напротив, дори загуби, ставайки куриозен мат - припомнете си тук.
Противоречивият бивш световен шампион по шах Боби Фишър почина на 17.01.2008 в Исландия на 64 годишна възраст, съобщава BBC. Роденият в САЩ шахматист става известен с победата си над Борис Спаски през 1972-а година, ставайки световен шампион, почина днес от неизяснена болест. Тази партия е известна като най-великата среща на века. По време на югоембаргото, Робърт Фишер играе в Белград партия отново с Борис Спаски. Нарушаването на американското ембарго му коства свободата - арестуван е в Япония по искане на САЩ. След множество перипетии, Фишер получава исландско гражданство и японските власти се съгласяват да го освободят да пътува към Рейкявик. Въпреки че има споразумение за екстрадиция между САЩ и Исландия, законите на страната не позволяват да бъдат екстрадирани исландски граждани.
Февруари може и да е само 29 дни, но предложи редица интересни турнири. Вниманието ни е привлечено от Открия Шампионат на Българиям който се проведе в Пловдив. Участваха много гросмайстори не само от България. Новоутвърденият гросмайстор Валентин Йотов спечели еднолично опена с 7.5 от 9 възможни. Участваха 237 шахматисти, което може само да ни радва.
Владимир Петков и Илия Цветков спечелиха полуфинала за мъже.
При жените без проблеми се класираха Адриана Николова, Стефи Бедникова и Светла Йорданова.
Вторият супертурнир за година бе спечелен от Ананд. Веселин Топалов завърши с реми с черните срещу победителя в турнира Вишванатан Ананд от Индия. Двамата съперници играха предпазливо и равният резултат стана неизбежен. Топалов има 7.5 от 14 (+1), докато индиецът събра 8.5 точки. Отново може да се каже, че играта на най-добрия български шахматист бе колеблива. Достатъчно е да си спомним за 2-те му загуби от Карлсен и поражението от Широв.
През март се проведоха ДИП за мъже и жени. Гросмайстор Васил Спасов спечели титлата на България за мъже. В решаващия последен кръг той победи Пламен Младенов, докато основният му конкурент мм Красимир Русев загуби от гм Юлиян Радулски и остана трети. Втори се промъкна мм Милен Василев, който няколко месеца по-късно стана и гросмайстор. Елица Раева спечели първенството на България за жени с много силния резултат 9/11. Поздравления smile Мария Велчева и Ива Виденова разделиха второто място с по 7.5 точки.
По света Левон Аронян спечели с голям аванс Мелъди Амбър, а Веселин Топалов раздели първото място по блинд (противниците не гледат дъската).
През април се проведоха ДИП по класически шах до 8, 10, 12, 14, 16 и 18 години в Смолян. Класирания по групи:

Момичета до 8 години:

1.Рада Димитрова
2.Златина Любомирова
3.Ана Вълева

Момичета до 10 години:

1.Мария Васова
2.Бусе Ватансервер (Турция)
3.Боряна Петрова

Момичета до 12 години

1.Симонета Иванова 7 т.
2.Ева Милева 4,5 т.
3.Деница Драгиева 4,5 т.

(тук в решаваща партия последния кръг Деница Драгиева победи и изпревари по показател Цветелина)

Момичета до 14 години

След много борба
Ани Крумова - Дарена Сиркова 1/2-1/2
Цвета Галунова - Полина Венкова 1-0
Сандра Трифонова - Кристина Янкова 1-0

И крайно класиране:

1.Ани Крумова 5,5 т.
2.Цвета Галунова 5,5 т.
3.Сандра Трифонова 5 т.

Момичета до 16 години

1.Калина Тодорова 6 т.
2.Виктория Цекова 5 т.
3.Вероника Василева 4,5 т.


В решаващата партия Виктория победи Деси за второто място.

Момичета до 18 години

1.Мария Владимирова 6 т.
2.Йорданка Найденова 4,5 т.
3.Милена Стефанова 4 т.

Момчета до 10 години

1.Николай Христов
2.Валентин Вълев

Момчета до 12 години

1.Александър Монев 8 т.
2.Киприян Бербатов 7 т.
3.Димитър Даскалов 6,5 т.

Момчета до 14 години

1.Сашо Андреев 9 т. (!)
2.Ивайло Стоянов 6,5 т.
3.Тито Титов 6 т.

Момчета до 16 години

1.Стоян Иванов 7 т.
2.Боян Ангелов 7 т.
3.Павел Янев 6,5 т.

Момчета до 18 години

1.Мариян Бойчев 7,5 т.
2.Любослав Кътов 7,5 т.
3.Валери Лилов 7 т.

Честито на шампионите и медалистите!!! smile


Назад трябва да се регистрирате, за да пишете коментари
Бърза регистрация

Designed and Created by Tihomir Janev & Kalin © Българска шах мрежа. Не носим отговорност за публикациите на потребителите! лаптопи

шах хостинг - Страницата се зареди за 1.744 секунди. Потребители online: