Начална страница Новини Турнири Профили Партии Връзки Chess online
������ �����
Схема
Статистика


Най-нов шахматист:
Cemkbxe

Вход

Запомни ме

Регистрация

Анкета
За или против БФШ
Да
Не
Все ми е едно.
Които и да са, пак ще са крадци.

Случайна снимка

шах

Днес е 19 Октомври

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Приятели

кореспондентен шах шах книга
The biggest chess database
Партньори

Expert carpet cleaeners provider in SW4 Clapham

Efbet

Футболни прогнози

Информация и линк към Bet365 - http://smartarena.net/bet365

футболни прогнози fbet.info

dominoqq daftar qq online agenqq

windsurfingКак да вляза в bet365? Научи на http://internetzalozi.com/bet365/

ผลิตภัณฑ์รักษาสิว

อาหารเสริมผู้ชาย

For more empyrlocal consult the experts at http://empyrlocal.com

Дамско бельо

оригинални маратонки

секс шоп

именни дни Почивка
chess24.com your playground
Интервю с Веселин Топалов / Интервю

автор - Tihomir, 17:16 09.09.2008

img

Казват, че за него живота е шахмата. Може би това е най-краткото и най-пълното описание на младия гросмайстор от Русе, Веселин Топалов, носител на шахматния Оскар за 2005г. и един от четиримата в историята шахматисти, преминали границата от 2800 ЕЛО, заедно с Гари Каспаров, Вишванатан Ананд и Владимир Крамник. Смятан е за един от новите символи на страната. От 1991г. живее в старинния университетски град Саламанка, на 10км от испанската столица Мадрид, а съсед му е неразделният мениджър Силвио Данаилов. Веселин присъства на Четвъртата световна среща на българските медии в Мадрид, която започна сшахматен блиц на пет дъски с някои от българските държавни мъже и политици. В блиц интервю след мача Веселин говори за подготовката си за предстоящия мач с Гата Камски(САЩ) за определяне на следващия претендент за шахматната корона, който ще се проведе през есента, и разбира се за себе си:


*********
За първи път съм поканен на тази среща и наистина идеята е много голяма, а пък имайки предвид, че тази година се провежда в Испания, за мен това е още по-добре, защото от дълги години живеем тук. В момента медиите са четвъртата власт и това е абсолютна истина, защото те могат да насочват мнението и съзнанието на хората и наистина са немислима сила.


Смяташ ли, че българските медии отразяват твоето участие и твоите успехи?
Да, разбира се. Мисля, че като цяло имат много положително отношение към мене, разбира се с малки изключения, но като цяло аз съм от край време много облагодетелстван от тях .


Какво ти предстои от тук нататък?
В момента почивка. Турнира в София свърши и сега ще имам към 2 месеца да се подготвя за мача с Камски. Лятото е най-важният период на подготовка, защото шахматният сезон е разделен на две части и през втората половина има също така два важни турнира. Разбира се, освен този мач с Камски, който ще е в края на годината и е най-важният, аз трябва да натрупам подготовка и нови идеи.


А как се готвиш? Има ли нещо особено в твоята подготовка?
Както всички други, ние изучаваме партиите на противника, но тъй като доста често той играе нови партии, това трябва да се обработва доста бързо. Другият момент е да работим върху нашите слабости. Настроен съм, но още не съм подготвен, но мисля че и моят противник, защото не знам доколко той ще има време да се подготви добре, тъй като му предстоят повече състезания отколкото на мене. Вероятно аз ще играя в Билбао през септември, това разбира се не е 100% сигурно, и това ще бъде за мен важният и сериозен турнир и подготовка преди мача с Камски.


Каква е ролята на психическата устойчивост за един шахматист?
Все по-голяма. Винаги е била много голяма, но имайки предвид, че в момента силите са много изравнени, да се чувстваш уверен в решаващия момент става все по-важно и по-важно. Просто разликите са много малки и понякога минути или секунди на лоша концентрация са решаващи. Шахматът, освен чистата подготовка и знания, стана донякъде и физически спорт и психология. Всички тези фактори определят резултата, т.е. не може да отидеш само добре подготовен и да спечелиш.


Кой е твоят шахматен кумир?
Стиловете, които ми импонират са на Алехин, Пол Морфи, но той е американски играч от преди 150 години, който умира млад, разбира се Фишер, а Каспаров е последният. Той практически беше идеален играч.


Какви качества трябва да притежава днес онзи, който иска да има успех в шаха?
Като се има предвид, че без талант никъде не може, останалото е добра психологическа устойчивост и добра нервна система. Разбира се, и физически трябва винаги да се поддържаш. Понякога има и чисто странични фактори като късмет, някои жизнени съвпадения, да нямаш лични проблеми и проблеми със здравето и т.н. Също така напоследък моето лично мнение е, че е много важно да имаш добра памет.


С какво мислиш, че превъзхождаш твоите съперници?
Мисля, че съм доста смел, но донякъде това е и слабост, тъй като това те кара да рискуваш прекалено много. С това ги превъзхождам, защото виждам доста страх в най-добрите играчи с изключение на Каспаров, който също беше доста агресивен. Докато тези, които са в момента силни, Вишванатан и Крамник са конформисти.


Каква помощ получаваш от твоя мениджър Силвио Данаилов?
Вече 15 години работим заедно и лека полека сме изградили един екип. Преди бяхме само двамата, тъй като аз не бях толкова голям, но когато на последния мач отидохме в Русия бяхме десет души. За шахмата това е доста голям екип, докато при Карпов, доколкото знам съветската държавата му е плащала, мисля че е ходил с 40 души.


Ти откъде черпиш сили. Как гледаш на вярата и на религията?
За мен това е една малко по-деликатна тема, защото мисля, че моите родители бяха атеисти лекар и икономист. Преди двайсет години не ни възпитаваха много към религията.


А тогава откъде черпиш духовни сили?
За мен важното са проявите на добро. Когато видиш как хората се обединяват, например както в Китай след земетресението, разбираш че наистина има добро в света.
 
Една от темите на срещата в Мадрид беше за български имидж. Ти какво би казал, как България би могла да се представи по-добре в света?
По тази тема не съм много специалист и може би вие от медиите по-добре можете да кажете какво трябва да се направи за българския имидж, но шахът е нещо с което в България имаме големи успехи както в отборен план и е нещо, което работи за имиджа на България. Ако преди това е бил Стоичков, сега имаме волейбол, имаме шах и не са толкова много областите, където можем да се хвалим пред света, но шахът определено е една от тях.


А имаш ли някакво послание към българите в чужбина?
Мисля, че промените в България напоследък са положителни и просто можем да се гордеем че сме българи. Аз често се връщам в България и виждам промените, които са положителни. България според мен става лека полека едно хубаво място за живеене и мисля, че много от българите ще се върнат".


Назад трябва да се регистрирате, за да пишете коментари
Бърза регистрация

Designed and Created by Tihomir Janev & Kalin © Българска шах мрежа. Не носим отговорност за публикациите на потребителите! лаптопи

шах хостинг - Страницата се зареди за 4.017 секунди. Потребители online: