Начална страница Новини Турнири Профили Партии Връзки Chess online
������ �����
Схема
Статистика


Най-нов шахматист:
RikSpame

Вход

Запомни ме

Регистрация

Анкета
За или против БФШ
Да
Не
Все ми е едно.
Които и да са, пак ще са крадци.

Случайна снимка

шах

Днес е 13 Юли

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Приятели

кореспондентен шах шах книга
The biggest chess database
Партньори

Expert carpet cleaeners provider in SW4 Clapham

Efbet

Футболни прогнози

Информация и линк към Bet365 - http://smartarena.net/bet365

футболни прогнози fbet.info

dominoqq daftar qq online agenqq

windsurfingКак да вляза в bet365? Научи на http://internetzalozi.com/bet365/

ผลิตภัณฑ์รักษาสิว

อาหารเสริมผู้ชาย

For more empyrlocal consult the experts at http://empyrlocal.com

Дамско бельо

оригинални маратонки

секс шоп

именни дни Почивка
chess24.com your playground
Курсова работа на Красимир Русев / Новини-Свят

автор - kalin, 13:05 07.04.2008

img

интернет. Българската шахматна мрежа ви представя една много интересна курсова работа на завършващият НСА Красимир Русев - един от най-прогресиращите Български шахматисти

КУРСОВА РАБОТА на ТЕМА:

КАК НАПРАВИХ ЕЛО 2521?

Какво е 2521? Едно число? За някои то е само това, но за тези, които се занимават с шахмат - това е коефициент за сила, за който международната шахматна федерация-ФИДЕ удостоверява с най-високото звание Гросмайстор (GМ)

Ще се върна към началото на шахматното израстване на всеки един състезател.
Започвайки от ранна училищна възраст (в моя случай 6 годишeн) аз се стремях да побеждавам своите връстници и по-големите си по години противници. Тогава за тази цел беше достатъчно да не си раздавам фигурите в един ход. И да взимам това, което ми се даваше даром, тъй като нивото на игра беше доста слабо както на моите противници, така на мен самия!
Израствайки с времето, аз придобивах повече шахматни знания. И силаУчаствах в състезания. И трупах опит.
Прогресът настъпва изключително бързо, когато началната база е ниска. Аз започнах от нулата. И с всеки изминал ден напредвах! Научавах за взаимодействието на фигурите, за типовите позиции, за различни видове ендшпили и дебюти. Свиквах с шахматния часовник и с шахматните правила.
Свикнах дори с турнирната атмосфера! Шахът вече не беше игра за мен - превърна се в мой начин на живот!
И така, на 19 години успях да се наложа като убедителен трикратен шампион на България до 20години (както и във всички възрастови групи преди това) И достигнах коефициент на сила 2412!
Влизайки в Национална Спортна Академия (НСА), аз - Красимир Иванов Русев имах рейтинг 2412.
Разликата от 110 точки не изглежда особено голяма на пръв поглед, но ..
Както всеки млад човек, аз също бях неумерен оптимист! Мислех си, че за да достигна Ело 2500 е въпрос на година, максимум две! Затова когато първата година в НСА достигнах 2450, повярвах, че всичко в този живот е лесно. И, че развитието на човек става с напредването на възрастта - ОГРОМНА ГРЕШКА!!!
Три години по-късно, вече студент в 4-ти курс, аз стоях отново на Ело 2450, въпреки усилията (очевидно недостатъчни) които полагах!
Защо не се получаваше? Нали тренирах? Нали натрупвах все повече опит? Нали ставах все по-голям???
Баща ми обича да казва: "Количествените натрупвания водят до качествени изменения"

Връщайки се от турнир в Германия и размишлявайки върху това, какво мога да подобря за да се измъкна от този застой, в който съм, попаднах на книга, която промени начина ми на мислене - "МИСЛИ И ЗАБОГАТЯВАЙ" от Наполеон Хил.
В нея са изложени различни стратегии и начини за натрупване на богатство, как се създава успешен бизнес и т.н..
Четейки книгата, свързвах примерите, дадени в нея, не със собствения ми бизнес (понеже нямах такъв) а с шаха!

1 - За да се развива една фирма тя трябва да реинвестира поне 40% от печалбата си!!!
2 - Човек, които продава собственото си време, без да купува чуждото, не може да забогатее!!!
3 - Ако искаш да си най-добрият,наеми най-добрите да работят за теб!!!
4 - Как да наемем Tiger Woods??? глава, която скоро ще обясня.
5 - За да скочиш - първо трябва да се засилиш!!!

Не ми казвайте, че не виждате какво общо има това с шахматното развитие на човек! Има МНОГО общо. А сега ще ви разкажа какво направих!!!

1 - За да се развива една фирма, тя трябва да реинвестира поне 40 % от печалбата си...Фирмата - това съм аз! Печалбата - това са наградите, които печеля от турнири! И сега въпросът е: Колко процента да инвестирамОтговорът ми не бе обнадеждаващ - не инвестирах нищо!

2 Човек, който продава собственото си време, без да купува чуждото, не може да забогатее - с професията, която упражнявам, аз нямам избор. И трябва да продавам собственото си време, това е така, но поне да мога да купя чуждо време. И сили, които да ми помогнат да стигна целите, които съм си набелязал!!!

3 - Ако искаш да си най-добрият, наеми най-добрите да работят за теб!!! Е, да, ама аз тренирам сам, нямам треньор!!! Отговорът е ясен - трябва ми доказан треньор, който знае как да ми помогне за осъществяването на шахматните ми цели!!!

4 - Как да наемем Tiger Woods? За тези, които не знаят, Тайгър Уудс е легенда в голфа! Един от най-скъпо платените спортисти в света! В тази глава дават пример как малка компания, която създава изключителен продукт, се нуждае от реклама, за която Тайгър Уудс е най-подходящият, но.и най-скъпият. Компанията не разполага със средства, с които да плати на голф-звездата, но измисля алтернативен вариант -предлагат му дялово участие от 50% от печалбата на компанията, ако г-н Уудс се съгласи да е рекламното лице - и той се съгласява. Години по-късно компанията се оценява на над 40 000 000 $, което означава че Тайгър Уудс е заработил 20 000 000 $ от реклама - добре за него, добре и за съдружниците му !!!
Това беше чудесен пример за мен, тъй като в този момент нямах никакви средства !!!

5 - За да скочиш - първо трябва да се засилиш!!! Или казано най-общо - след като си набележа план, просто трябва да свърша работата по него, за да подейства !!!

И така, прибирайки се в България, вече обнадежден, направих следното: Попитах водещи шахматисти у нас, а и не само у нас, колко време отделят на ден за подготовка върху шаха. И дали физическата подготовка е важна? Всички отговориха, че физическото състояние и форма са много важни, но те за жалост не отделяли особено внимание на нея! На въпроса за продължителността на шахматните тренировки чувах какви ли не отговори - от 1-2 часа до 4-5 часа, но не и повече!!!След това запитвах доказаните имена в България, кой, според тях, е най-добрият треньор? Отговорите също бяха различни, но едно име се спрягаше най-често - Владимир Димитров!!!Следваха го Евгени Ерменков и Кирил Георгиев.

Вече знаех, че ако искам да бъда по-добър от останалите, то тренировките ми трябва да започват от 4-5 часа на ден и да достигат 7-8 часа! Знаех също и, че физическата форма е от значение. И не трябва да допускам грешката на останалите, които я пренебрегват!!!

За треньори, които могат да ми помогнат, също имах списъкно нямах пари!!! Знаейки обаче за Тайгър Уудс не беше трудно да измисля алтернативния си вариант - отидох при Вл.Димитров, разказах му за своите планове. И го попитах, дали би ми станал треньор, като в замяна на това аз му давам процент от изкараните от мен награди - той за моя радост се съгласи. И всичко започна както трябва!
Накупих си шахматна литература, по-мощен лаптоп (ето за какви 40 % говорят в книгата)

Друг човек, който също ми помогна в израстването, е Радислав Атанасов - изкарвайки 1000-и часове в шах залата,превеждайки нови книги от различни езици. И давайки ми напътствия за прости истини, за които странно защо ли не се бях замислял преди това! От него усвоих класическото мислене зад дъската, което ми помага непрекъснато -"имаш открита линия, сложи си топа на нея, дори и да има други фигури! (Той създаде и идеята за настоящата работа)

След като имах план, започнах да го изпълнявам - вземах най-доброто от всички. И давах максимума от себе си зад дъската. Резултатите дойдоха преди определения от мен срок, качих Елото си 6 месеца преди прогнозата си, което отново ме направи оптимист!

Вероятно очаквахте да чуете някой и друг ход, тъй като темата е: Как направих Ело 2521!? Е, съжалявам, че липсват варианти, но мисля, че дадените напътствия ще ви помогнат повече, ако и вие сте решили да тръгнете по този път..
За финал ще дам някои чисто шахматни съвети, които съм се убедил, че помагат за израстването! Ще ви предложа и книги, които ще ви научат да мислите на едно ново, по-високо ниво зад дъската!

1- Играйте партите си без страх от загубата. И не правете бързи ремита - предложението за реми не е нищо повече от заявление, че се боите да не загубите!
2 - Търсете силни турнири със силни противници, от тях се напредва истински!
3 - Направете си план. И си изработете режим тетрадка-дневник ще ви е от изключителна полза!
4 - Разширявайте дебютният си репертоар - така се научавате да играете повече позиции!
5 - Вярвайте си ВИЕ САМИТЕ, за да ви повярват и другите!!!

Книги за напреднали:
1 - Серията на Дворецки и Юсупов
2 - Книгите на Дорфман (1 и 2 том)
3 - Михаил Марин "Атаката в шахмата","Изкуството на защитата"
4 - Стратегия Ендшпиля - Шерешевски
5 - Енциклопедия на комбинациите

И не мислете че като достигнете 2521 работата ви е свършила! Тогава седнете и помислете за нов план - Как да направя ЕЛО 2621 !?
Има, разбира се, и по-лесен начин - изчакайте още 2 години, докато го достигна. И тогава ще ви напиша нова, още по-интересна разработка на тема: Как направих ЕЛО 2621!!!

УСПЕХ!

Изготвил: Красимир Русев, студент в 4-ти курс, НСАНазад трябва да се регистрирате, за да пишете коментари
Бърза регистрация

Designed and Created by Tihomir Janev & Kalin © Българска шах мрежа. Не носим отговорност за публикациите на потребителите! лаптопи

шах хостинг - Страницата се зареди за 2.19 секунди. Потребители online: