Начална страница Новини Турнири Профили Партии Връзки Chess online
������ �����
Схема
Статистика


Най-нов шахматист:
RikSpame

Рожденици

Борис Стефанов (28)
Ян Непомнящий (34)

Всички рожденици

Вход

Запомни ме

Регистрация

Анкета
За или против БФШ
Да
Не
Все ми е едно.
Които и да са, пак ще са крадци.

Случайна снимка

шах

Днес е 14 Юли

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Приятели

кореспондентен шах шах книга
The biggest chess database
Партньори

Expert carpet cleaeners provider in SW4 Clapham

Efbet

Футболни прогнози

Информация и линк към Bet365 - http://smartarena.net/bet365

футболни прогнози fbet.info

dominoqq daftar qq online agenqq

windsurfingКак да вляза в bet365? Научи на http://internetzalozi.com/bet365/

ผลิตภัณฑ์รักษาสิว

อาหารเสริมผู้ชาย

For more empyrlocal consult the experts at http://empyrlocal.com

Дамско бельо

оригинални маратонки

секс шоп

именни дни Почивка
chess24.com your playground
Открито писмо на Николай Ставрев / Интервю

автор - kalin, 21:02 25.05.2011

img

България. Пиша това писмо, като настоящ шампион по шахмат на София и , като човек роден и живеещ и досега в този град. От официалният орган на БФШ (Българска Шахматна Федерация) - сайта : www.chessbg.com, разбрах за провеждането на мач на 100 дъски София-Белград. Като спортист, заемал многократно всички места от 1 до 6 в Държавните отборни първенства, делил 4-то място на индивидуалният шампионат на България, балкански шампион за юноши, а в последните години многократен победител на 1-ва дъска в "Б"група (вкл. последното ДОП в Албена 2010г.) и т.н., но най-вече действащ градски шампион, разбираемо се почувствах засегнат от фактът,че не ми беше предложено да участвам в тази среща. Дори не бях уведомен за причините, поради които не съм поканен. Моля това писмо да не бъде разглеждано, като израз на личните ми чувства. Искрено се надявам то да доведе до градивна дискусия и да спомогне за прекратяването на подобна безпардонна практика при взимането на решения от страна на БФШ.

Шокиращ е фактът , че анонса за мачът София-Белград е подаден в официоза на федерацията близо месец преди датата на провеждането, а за основното шахматно събитие на годината - четвъртфиналите , полуфиналите и финалът от цикъла за световно първенство,където взе участие и Веселин Топалов,в същия този сайт , до днес не се е появил нито един ред.Дотам ли се е стигнало ,че това вече на никого не прави впечатление?
Лично аз се съмнявам,че грижата за популяризацията на шахмата е водещия мотив в организирането на масовата проява София-Белград. Ако е така защо мачът се провежда в Банкя и то в работен ден?
Не би трябвало да е маловажен и въпросът кой (столичанин ?) , и с каква шахматна квалификация формира отборът на София и какви са критериите му за селекцията.

При последното ми участие в турнир от календара на БФШ (градско отборно п-во 11.2010г.) по нищо не личеше някой от федерацията изобщо да се интересува от шахматът в столицата.На откриването,закриването или ,по което и да е друго време на състезанието никой от чиновниците на БФШ не си направи труда да дойде.За сметка на това се игра в полусрутена сграда,където нямаше течаща вода и практически беше невъзможно да се ползва тоалетна.Картотекирането се правеше на място ,чрез записване в тетрадка и парите за тази картотека се даваха на съдията.Едва ли дори и играчите на отборът спечелил състезанието са запазили много приятен спомен.Дано това писмо поне малко да помогне условията за градските първенства на София през 2011г. да са по-различни.Това е естественото ми желание,като софиянец.Аз съм роден тук ,вече близо 39 години живея тук и обичам града си. София е вече е мегаполис дори и по световните стандарти и е срамно първенствата и в XXI век да се провеждат по този начин. Като шахматист,макар и вече с по-епизодични изяви, искам да припомня на чиновниците и функционерите, че ние, състезателите създаваме интелектуален продукт,който основно е призван да задоволява духовни и естетически потребности, а те, най-общо трябва да ни създават необходимите за този процес условия.За съжаление май са го забравили.
Личното ми мнение е, че във всички кампании на БФШ от последните години се търси най-вече показност и реалната полза за развитието на шахматът практически липсва.
Факт е, че подобни, инцидентно провеждани PR мероприятия, каквато е срещата София-Белград, най-вероятно не са никак евтини и няма да извадят шахматът у нас от финансовия колапс и няма да му донесат тази популярност, която надявам се всички искаме.
Естественият показател за ефективността на работата от страна на федерациите е реалният брой на практикуващите състезатели.Никой от БФШ ли няма ангажимент да извади и анализира такава статистика? Ще се работи ли някога по разработена ,или поне изкопирана от успешен модел, дългосрочна програма за популяризацията на шахматът в България? Кой трябва да се грижи условията за игра на състезанията от календара да отговарят на нормалните европейски стандарти? Смятам ,че клубовете и състезателите очакваме и имаме да право да ИЗИСКАВАМЕ да се работи приоритетно в тази посока.
Съжалявам ако съм прекалил с менторският тон, но мисля, че след около 30 години в организираното шахматно движение,като състезател,треньор и публицист мога да си го позволя.

София, 25.05.2011г.Назад трябва да се регистрирате, за да пишете коментари
Бърза регистрация

Designed and Created by Tihomir Janev & Kalin © Българска шах мрежа. Не носим отговорност за публикациите на потребителите! лаптопи

шах хостинг - Страницата се зареди за 1.865 секунди. Потребители online: