Начална страница Новини Турнири Профили Партии Връзки Chess online
������ �����
Схема
Статистика


Най-нов шахматист:
Robaub

Вход

Запомни ме

Регистрация

Анкета
За или против БФШ
Да
Не
Все ми е едно.
Които и да са, пак ще са крадци.

Случайна снимка

шах

Днес е 30 Май

Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

Приятели

кореспондентен шах шах книга
The biggest chess database
Партньори

Expert carpet cleaeners provider in SW4 Clapham

Efbet

Футболни прогнози

Информация и линк към Bet365 - http://smartarena.net/bet365

футболни прогнози fbet.info

dominoqq daftar qq online agenqq

windsurfingКак да вляза в bet365? Научи на http://internetzalozi.com/bet365/

ผลิตภัณฑ์รักษาสิว

อาหารเสริมผู้ชาย

For more empyrlocal consult the experts at http://empyrlocal.com

Дамско бельо

оригинални маратонки

секс шоп

именни дни Почивка
chess24.com your playground
Топалов - Ананд 2010 / Новини-България

автор - kalin, 23:25 18.04.2010

img

Военен клуб, София.

Регламент на мача за световно първенство Топалов - Ананд1. Организация
1.1 Световната шахматна федерация (FIDE) е управляващият орган на Световното първенство по шахмат. За изработването на регламента, осъществяване на връзка със състезателите и преговори с организатора Президентът на FIDE е определил комитет, по долу наричан Комисия на FIDE за Световни първенства и Олимпиади (по нататък просто СПО).
1.2 Мачът за Световно първенство на FIDE (по-нататък МСПF) Ананд - Топалов (МСПF) е последното състезание от цикъла на Световното първенство. Победителят ще бъде обявен за Световен шампион за периода 2010-2011 г.
2. График
2.1 Система на мача: Мачът за Световно първенство Ананд Топалов ще се състои от 12 партии и, ако е необходимо, допълнителни тай-брейк партии.
2.2 МСПF ще се играе по следния график:
21 април от 18.00 официално откриване
23 април от 15.00 първа партия
24 април от 15.00 втора партия
25 април почивен ден
26 април от 15.00 - трета партия
27 април от 15.00 четвърта партия
28 април почивен ден
29 април от 15.00 пета партия
30 април от 15.00 шеста партия
1 май почивен ден
2 май от 15.00 седма партия
3 май от 15.00 осма партия
4 май почивен ден
5 май от 15.00 девета партия
6 май от 15.00 десета партия
7 май почивен ден
8 май от 15.00 единадесета партия
9 май почивен ден
10 май от 15.00 дванадесета партия
11 май почивен ден
12 май тай-брек

2.3 Не трябва да се допуска никакво отлагане на партии.
3. Зала за игра и система на мача
3.1 Състезателите имат право да инспектират настаняването определено за тях в Мястото за игра три (3) дни преди първата партия на МСПF и имат право на разумни изисквания към това настаняване, които организаторът трябва да се опита да удовлетвори с всички разумни средства.
3.2 Състезателите ще инспектират залата за игра в присъствието на Главния съдия, представители на FIDE и на организатора два (2) дни преди първата партия на МСПF в 15.00 ч. Организаторът трябва да се опита да удовлетвори с всички разумни средства всички разумни изисквания на Състезателите по отношение на залата за игра.

3.3 В случай на спор между Състезателите относно условията и пригодността на залата за игра, то този спор трябва да се разреши от Супервайзора на FIDE, ако има такъв, а в противен случай от Председателят на Апелативния комитет. Неговото решение ще бъде окончателно и задължително за спазване.
3.4 Жребий за цвят

3.4.1 Жребият за цвят ще се проведе по време на церемонията по откриването. Цветовете ще се обърнат след 6-та партия. (Състезателят, получил белите фигури в партия 1 ще играе партия 7 с черните фигури.)
3.4.2 За партиите на тай-брейка трябва да има отделен жребий за цвят, проведен от Главния съдия на мача.
3.5 Контрола
3.5.1 Контролата за всяка партия ще бъде: 120 минути за първите 40 хода, 60 минути за следващите 20 хода, след което още 15 минути за останалата част от партията с добавяне на 30 секунди на ход, след като се направи 61 ход.
3.5.2 Партиите ще се играят с електронни часовници и шахматни дъски, одобрени от FIDE.
3.6 Условия за победа / заместници
3.6.1 МСП ще се състои от максимум дванадесет (12) партии, а победителят от мача ще бъде състезателят, спечелил 6.5 точки или повече. При равенство ще се играе тай-брейк съгласно чл. 3.7 по-долу. Ако победителят спечели 6.5 точки от по-малко от 12 партии, то организаторът ще пренасрочи Церемонията по закриването за по-ранна дата.
3.6.2 Ако някой състезател откаже да участва в Мача за световно първенство, той ще бъде заместен както следва: гм Владимир Крамник замества Световния шампион Виши Ананд, а гм Гата Камски замества претендента гм Веселин Топалов. В случай, че някой от състезателите или и двамата откажат да участват след като са поканени, то техните заместници ще се определят от рейтинг листата от януари 2010 г.
3.7 Тай-брейк
3.7.1.a Ако резултатът след редовните дванадесет (12) партии е равен, след нов жребий за цвят на фигурите ще се играят четири (4) тай-брейк партии. Партиите ще се играят с електронен часовник, на който са нагласени по 25 минути за всеки състезател с добавяне на 10 секунди след всеки ход.
3.7.1.b Всички тай-брейк партии ще се играят, както е посочено по-долу:
1. Играта се провежда съгласно Техническия регламент за Световно първенство (приложение 1), които ще се прилагат с изключение на споменатите по-долу в (2), (3) и (4).
2. Състезателите не са задължени да записват ходовете. Ходовете ще се записват от съдия.
3. Състезателят, който е на ход, може да спре часовниците и да направи сверка с бланката [със записа на партията] на съдията дали следващият му ход ще доведе до трикратно повторение на позицията (съгласно чл. 9.2a от Техническия регламент), или правилото за 50 хода (съгласно чл. 9.3a от Техническия регламент), той трябва собственоръчно да запише хода, който смята да изиграе, върху бланката и да обяви ремито, ако желае. Един състезател може също да поиска реми съгласно чл. 9.2b и 9.3b от Техническия регламент. Ако се установи, че искът е некоректен, Съдията ще добави три (3) минути към оставащото време на противника, а партията продължава с хода, който състезателят е възнамерявал да изиграе съгласно чл. 4 от Техническия регламент. Всеки от състезателите може да направи най-много две (2) некоректни искания за реми. Ако един състезател направи трети (3ти) некоректен иск, то съдията ще обяви партията за загубена от този състезател.
4. Ако една партия завършва с предаване, мат, загуба по време, пат, тройно повторение или по някой друг от начините, описани в чл. 5 от Техническия регламент, то няма да се приемат никакви искове за нарушение на правилата (нарушенията включват настройки на часовниците и всички останали, описани в чл. 7 от Техническия регламент).
3.7.2 Ако след партиите по чл. 3.7. la резултатът отново е равен, то след нов жребий за цвят на фигурите ще се играе мач от 2 партии с контрола 5 минути плюс добавка от 3 секунди след всеки ход. В случай на ново равенство в резултата, за определяне на победителя ще се играе нов мач от 2 партии. Ако след 5 такива мача (общо 10 партии), все оше няма победител, ще се играе една партия внезапна смърт, както това е описано в чл. 3.7.3 по-долу.
3.7.3 Ако резултатът все още е равен след пет мача, както това е описано в чл. 3.7.2, то състезателите ще играят една партия внезапна смърт. Състезателят, който спечели жребия, има право на избор на цвят. Състезателят с белите фигури ще получи 5 минути, а състезателят с черните фигури ще получи 4 минути, след което, след 60-я ход и двамата състезатели ще получават допълнителни 3 секунди, започвайки от ход 61. При реми за победител се обявява състезателят с черните фигури.
3.7.4 Между всеки две партии от тай-брейка трябва да има пауза от 10 минути, освен ако Главният съдия реши другояче.
3.8 Условия за игра
3.8.1 В зоната за игра ще се допускат само състезателите и стюарди, освен с разрешение на Главния съдия или неговия заместник. По време на партиите и двамата състезатели ще имат достъп до една и съща тоалетна. Няма да има отделни стаи за почивка на състезателите по време на партиите. И двамата състезатели ще използват една и съща зона за отдих, която ще бъде на или до сцената и ще се вижда от съдията и зрителите.
3.8.2 Състезателите трябва да пристигат поне 10 минути преди началото на играта за проверка от охраната.
3.8.3 По време на сесиите за игра ще бъдат в сила следните допълнителни правила:
a) На състезателите се забранява да носят в зоната за игра телефонно, техническо и друго оборудване, нямащо отношение към играта, което би могло по някакъв начин да обезпокои или разстрои противника. Кое оборудване е странично и може да подразни противника ще се определя от Главния съдия.
b) Един състезател може да общува със съдия или стюард. В случай на предложение за реми, той може да се обърне към противника, както това се допуска от чл. 9.1.b на Техническия регламент за Световно първенство (приложение 1).
c) По време на сесия на игра, един състезател може да напуска зоната за игра само с разрешение на Главния съдия и само ако се придружава от един от съдиите.
3.8.4 За всяко нарушение на чл. 3.8, Главният съдия ще има право да налага глоба от не повече от 5,000 (пет хиляди) евро. Състезателят може да обжалва пред Апелативния комитет съгласно процедурите, изложени в чл. 7.3.1.
4. Бланки за запис на партиите
Организаторът трябва да осигури бланки за запис на партиите съгласно спецификациите на FIDE.
a) В края на всяка партия оригиналите на бланките за запис на състезателите трябва да се предадат на съдията, който ще ги предаде на FIDE. Бланките със записите и партиите ще останат собственост на FIDE.
b) С изключение на случаите, когато има обжалване, всеки състезател, който откаже да подпише балнките със записи ще бъде наказан с глоба от 1,000 (хиляда) евро. След като състезателите са подписали бланките със записите, съдията ще ги приподпише, за да потвърди резултатите.
c) В тай-брейк партиите, състезателите и съдията ще подписват резултатен лист.
5. Среща между състезателите
5.1 Състезателите трябва лично да присъстват на първата среща между състезателите в деня за инспектиране на мястото за игра, като решението за часа се взема от Главния съдия и Организатора. Ако е необходимо, Главният съдия може да поиска още допълнителни срещи мжду състезателите, в който случай състезателите ще имат право да бъдат представлявани от своите мениджъри.
5.2 Ако един състезател не се яви на първата среща между състезателите, на церемония по откриване или закриване или която и да е одобрена церемония на Първенството, като официални приеми и прес-конференции, или се държи по начин, който противоречи на духа на спортсменство или на Етичния кодекс на FIDE, то тогава ще му бъде наложено следното наказание: 5% от неговия награден фонд ще се отнемат в полза на Организатора и още 5% - в полза на FIDE за всяко нарушение. В случаи на сериозно нарушение на правилата за добро поведение състезателят може да бъде дисквалифициран от мача и от цикъла за Световно първенство по шахмат.
6. Интервюта, церемонии и облекло
6.1 От състезателите се очаква да сътрудничат на медиите в разумна степен. Общи интервюта с тях може да се уговарят чрез Прес-служителя и мениджърите на екипите, но при това се подразбира, че уговарянето на ексклузивни интервюта може да става само след завършването на МСПF.
6.2 Не посредствено след завършването на всяка партия и двамата състезатели са задължени да участват в пресконференциите след партиите, които не могат да имат продължителност повече от 20 минути,
6.3 Състезателите трябва да присъстват на всички официални церемонии по време на мача, включително на официалните приеми, церемониите по откриването и закриването.
6.4 Състезателите се приканват за обърнат внимание на изискванията на Правилника на FIDE C.Ol (чл. 8.1) към външния им вид през цялото време на мачовете.
6.5 Състезателите имат право да носят дрехи и марки на личните си спонсори, само ако това не противоречи на желанието на спонсорите на МСП.
7. Ръководни служители на FIDE
7.1 Ръководните служители на FIDE са:
a) Президентът и заместник-президентът,
b) Генералният секретар, Касиерът, Вице-президентът (от президентската листа)
c) Супервайзорът на FIDE
d) Членовете на Апелативния комитет, включително Председателят;
e) 2 Съдии;
f) Пресс-служител;
g) Предеседател или Представител на Медицинската Комисия на FIDE;
h) Членове на Комисията за Световни първенства и Олимпиади на FIDE.
7.2 Съдии
7.2.1 Двама (2) съдии на МСП ще бъдат назначени от FIDE след консултации с двамата състезатели, като им бъде предложен списък от петима (5) номинирани. Никой от съдиите не може да принадлежи на никоя от Федерациите на двамата състезатели: Ако двамата състезатели са членове на една и дъща Федерация, то един съдия може също да принадлежи на тази Федерация.
7.2.2 По време на игра един от двамата Главният съдия или неговият заместник трябва да присъстват в зоната за игра.
7.2.3 Непосредствено след края на мача, Главният съдия ще подготви доклад и ще го изпрати незабавно на FIDE и на Сектретариата на FIDE.
7.2.4 Докладът трябва да бъде написан на английски език и да съдържа резултатите на всяка отделна партия, както и крайния резултат на мача. Освен това, докладът трябва да съдържа общо описание на хода на състезанието. Ако е имало затруднения, конфликти или инциденти, то те трябва да бъдат описани заедно с мерките взети за разрешаването им.
7.2.5 Към доклада трябва да се приложат две копия на бюлетините и оригиналите на бланките за запис на партиите и да се изпратят на FIDE.
7.2.6 След консултация с Комисията на FIDE по Световните първенства и Олимпиадите, и с одобрението на Президента на FIDE, Главният съдия може да издаде допълнителни писмени правила, които да информират за точните часове на игра и да регламентират други подробности, непокрити от настоящия Регламент.
7.3 Апелативен комитет и Супервайзорът на FIDE
7.3.1 Президентът на FIDE трябва да номинира, измежду членовете на Президентския борд, трима членове на Апелативния комитет, един от които трябва да бъде Председател. Всички обжалвания трябва да се предават на Апелативния комитет в писмена форма не по-късно от два (2) часа след края на съответната игрова сесия, или конкретното нарушение, срещу което е жалбата.
Апелативният комитет може да взема решения по следните въпроси:
a) жалба срещу решение на съдия,
b) протест срещу поведение на състезател,
c) оплакване, позоваващо се на неправилна интерпретация на регламента,
d) молба за интерпретация на конкретни правила,
e) протест или оплакване срещу някой участник, или
f) всякакви други въпроси, които Апелатеивният комитет смята за важни.
Ако е възможно, Апелативният комитет ще вземе решение в рамките на два (2) часа след подаването на протеста. Процесът на обжалването трябва да включва писмени изложения и писмено решение. Апелативният комитет ще се старае да намира задължителни за изпълнение решения, които са в духа на мотото на FIDE, Gens Una Sumus. Всеки протест трябва да се придружава от депозит от 3000 (три хиляди евро) или еквивалентът в местна валута. Това може да се направи, ако състезателят подаде писмена молба FIDE да удържи таксата от неговия награден фонд. Ако протестът бъде приет, депозитът трябва да бъде върнат. Ако протестът бъде отклонен, депозитът може да бъде иззет в полза на FIDE. Писменото решение на Апелативния комитет, възникнало от какъвто и да е спор по отношение на настоящия регламент ще бъде окончателно.
7.4 Супервайзър на FIDE
7.4.1 Когато е необходимо, Президентът на FIDE ще назначи един от членовете на Президентския борд на FIDE за Супервайзър на FIDE, който ще има приоритет над Организационния комитет по всички въпроси, включващи:
a) равнопоставеност при третирането на двамата състезатели по отношение на организационните въпроси,
b) еднакви условия за игра
c) мерки срещу измамите
d) равнопоставеност при информирането на обществеността за двамата състезатели чрез Прес-службата на мача

7.4.2 Супервайзърът на FIDE може да поиска, логически обосновано, от организатора и за негова сметка всякакви допълнителни охранителни мерки, каквито намери за необходимо, за да се осгигури честен мач и еднакви условия на мача за състезателите.
7.4.3 Организаторът трябва да изпълнява решенията на Супервайзъра на FIDE по всички въпроси, свързани с горните аспекти, преди и по време на мача. Всяко решение на Супервайзъра на FIDE може да се обжалва само от състезателите пред Апелативния комитет.
7.4.4 Ако мачът се организира в "неутрална" държава, Президентът на FIDE ще назначи Супервайзъра, освен ако двете страни постигнат съгласие за определен член от Президентския борд на FIDE. Ако мачът се организира в държавата на един от състезателите, противникът може да предложи предпочитан от него член на Президентския борд на FIDE за Супервайзър на FIDE.
7.4.5 Когато назначаването на Супервайзър на FIDE не е необходимо, неговите функции и отговорности трябва да се поемат от Председателя на Апелативния комитет.
8. Други разпоредби
8.1 FIDE трябва да осигури залата за игра и нейните околности да отговарят като минимум на изискванията на Регламента на FIDE за организиране на турнири от най-високо ниво (Наръчник на FIDE C.01).
8.2 Мястото за игра трябва да бъде украсено със знамето на FIDE, знамето на МОК, знамената на държавата-домакин и на държавите-участници.
8.3 От съображения за сигурност и административни такива, от всички участници заедно с техните екипи, от служебните лица на FIDE и от придружаващите лица се очаква да отседнат в официалния хотел.
8.4 След като FIDE постигне съгласие с Организатора за всички подробности по турнирната зала, оборудването, настаняването и храненето, транспорта, телекомуникациите, церемониите и т.н., няма да се приемат никакви възражения от участниците.
8.5 По време на игра, Организаторът ще предостави безплатно закуски, кафе, чай и безалкохолни напитки за състезателите и Ръководните служители на FIDE. Препоръчително в същото предложение да се отнася и до членовете на пресата.
9. Фотография и телевизия
9.1 Само фотографи и кино-/телевизионни екипи изрично упълномощени от Прес-служителя ще имат право да работят в мястото за игра.
a) Светкавици може да се използват само през първите пет (5) минути.
b) В тай-брейк партиите, светкавици могат да се използват само през първите три (3) минути. При 5-минутните и внезапна смърт партии, светкавиците не са позволени, а използването на фотоапарати и камери без светкавица може да бъде разрешено, ако отговорният съдия прецени, че използването им не е смущаващо.
c) Телевизионните камери трябва да не смущават и могат да бъдат използвани само ако Главният съдия прецени, че използването им не е смущаващо.
d) Официален фотограф, определен от Организатора с одобрението на Главния съдия, ще има право да прави снимки във всеки момент по време на кръга без светкавица. FIDE си запазва правото да използва тези снимки на своя Интернет-сайт или в печатните си материали.
10. Церемонии
10.1 Церемонията по откриването ще се състои един ден преди първия кръг и участниците са задължени да участват.
10.2 Програмата на церемонията по откриването ще се контролира от FIDE. Обикновено се приветстват културна програма и речи общо в рамките на 60 минути. Трябва да бъдат изпълнени химнът на FIDE, химнът на страната-домакин и химните на държавите на двамата състезатели.
10.3 Церемонията по закриването ще се състои не по-късно от един ден след края на мача, а участниците са задължени да участват. Организаторът трябва да осигури венец, предметна награда и златен медал за победителя и сребърен медал за загубилия. Трябва да бъдат изпълнени химнът на държавата на победителя, химнът на FIDE и химнът на страната домакин.
11. Пътуване и настаняване
11.1 Пътуване
11.1.1 Президентът на FIDE има право на пътуване първа класа по въздух, море или железопътен транспорт за сметка на Организатора. Заместник-президентът на FIDE има право на пътуване бизнес класа по въздух, море или железопътен транспорт за сметка на Организатора. На всички други ръководители трябва да бъде осигурен транспорт по въздух, море или железопътен транспорт, или, ако предпочитат, по всякакъв друг начин за пътуване, който не е по-скъп за Организатора от въздушния транспорт. Всеки ръководител, който сам организира пътуването си без съгласието на Организатора, го прави изцяло на свой риск.
11.1.2 Организаторът ще внесе сума от 4 000 (четири хиляди) евро за пътни разходи на всеки от екипите на състезателите.
11.2 Хранене и настаняване
11.2.1 За Президента на FIDE трябва да се осигури апартамент в първокласен хотел. Допълнителните разходи на Президента на FIDE ще се покрият от Организатора.
11.2.2 За заместник-президента трябва да се осигури малък апартамент, а за всеки от ръководителите на FIDE по една двойна стая (за двама души) в официалния хотел, които трябва да има поне 4 звезди.
11.2.3 Организаторът трябва да осигури на състезателите безплатно фул борд и настаняване в двустаен малък апартамент в официалния хотел, който трябва да има поне 4 звезди. Организаторът също ще осигури безплатно фул борд и настаняване в малък апартамент на мениджърите на екипите и единични стаи за по четири члена на всеки от екипите на състезателите.
11.3 Храна
На ръководителите на FIDE трябва да се предостави или определена сума в местна валута на ден или всички хранения да им бъдат осигурени в ресторанта на хотела. За естеството и сумата трябва да се споразумеят Организаторът и Комисията за Световни първенства и Олимпиади.
11.4 Местен транспорт
11.4.1 Ако е необходимо, Организационният комитет ще осигури трансфер от и до летището. По време на престоя си Президентът на FIDE трябва да има на разположение автомобил с шофьор. Останалите ръководители трябва да имат на разположение няколко автомобила, като използването им ще зависи от разположението на хотелите, залата за игра и Пресцентъра, както и от прекарването на свободното време от ръководителите. Алтернативно може да се осигури дневна сума в местна валута, като за сумата се постигне съгласие между Организатора и Комисията за Световните първенства и Олимпиадите.
11.4.2 Всеки от състезателите трябва да има на разположение автомобил с шофьор.
11.5 Персонал Организаторът трябва да осигури достатъчно помощен персонал в залата за игра, пресцентъра, ВИП залата и по време на церемониите, съгласно споразумението, сключено с Комисията по Световните първенства и Олимпиадите.
12. Награден фонд
13.1 Общ награден фонд 2 000 000 EUR; 1 200 000 EUR за победителя и 800 000 EUR за победения.
13.2 Организаторът трябва да заплати на FIDE сумата от 20% над и извън общия награден фонд, след приспадането на всички приложими данъци (нето).

13. Други
Във всеки момент при прилагането на настояшия регламент, непокритите от него основания или всякакви непредвидени събития ще се отнасят до Президента на FIDE, за окончателно решение.

Официален сайт: http://forum.chessbgnet.org/viewtopic.php?f=14&t=826

Подобни новини:

А и Б група мъже и жени - 21:36 24.05.2010
Топалов загуби от Ананд - 21:16 11.05.2010
Ананд Топалов 4 -4 - 23:15 04.05.2010
Ананд - Топалов 2,5-1,5 - 0:07 29.04.2010
Топалов - Ананд 1-0 в първата партия - 19:19 24.04.2010
Споделяйте шахматно творчество! - 13:21 27.02.2010
Профил на Антоанета Стефанова - 12:44 23.04.2008
Голяма игра с прогнози за Европейското в Пловдив - 260 лева награди! - 20:19 14.04.2008
Сашо Андреев с 9/9 на Търновска Царица! - 11:10 13.04.2008
Цвета Галунова печели Търновска Царица - 10:44 13.04.2008
Сеанси на Търновска Царица - 19:56 12.04.2008
Сашо Андреев със 7/7 на Търновска царица - 18:53 12.04.2008
Сашо Андреев и Цвета Галунова водят на Търновска царица - 13:54 12.04.2008
Първи ден от Търновска царица - 21:54 11.04.2008
Участниците в Търновска Царица - 14:13 11.04.2008

Назад трябва да се регистрирате, за да пишете коментари
Бърза регистрация

Designed and Created by Tihomir Janev & Kalin © Българска шах мрежа. Не носим отговорност за публикациите на потребителите! лаптопи

шах хостинг - Страницата се зареди за 0.929 секунди. Потребители online: