Българското списание за Кореспондентен шах - брой 3

(Ако диаграмите не ви излизат добре изтеглете си Firefox и няма да имате проблеми)


 

 

СЪОБЩЕНИЯ

НА УПРАВИТЕЛНИЯ СЪВЕТ НА СКШБ

 

 

Управителният съвет на Съюза на кореспондентните шахма-тисти в България

СВИКВА ОБЩО СЪБРАНИЕ на СКШБ

на 31 май от 10.00 часа в зала 9205 на Технически универси-тет (IХ блок) гр.София ще се проведе редовно Общо събрание на СКШБ при следният дневен ред:

1. Отчет на УС на СКШБ за периода май 2007 - май 2008 г.

2. Отчет на контролният съвет на СКШБ за периода май 2007   - май 2008 г.

3. Обсъждане и приемане на отчетите на УС и КС.

4. Преименуване на СКШБ в Българска Федерация по Кореспондентен Шахмат БФКШ ( BCCF)

5. Приемане на Устав на БФКШ.

6. Приемане на план за подготовка на конгреса на ИКЧФ от 20-26 септември в град Плевен,България.

7. Разни

При липса на кворум събранието ще се проведе при същият дневен ред и на същото място от 11.00 часа на 31 май 2008 г.

 

­­­

 

ДЕСЕТО РЕПУБЛИКАНСКО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО

 

Управителният съвет на СКШБ уведомява всички членове на СКШБ, че Х-тото РОП ще започне на 1 август 2008 г.

Всички партии се играят по ИНТЕРНЕТ.

Съдия на турнира е международният съдия на ИКЧФ Георги Сапунджиев.

Жребият ще се тегли на 31 мая й 2008 г. след завършване на Общото събрание.

 

 

 

VIII РЕПУБЛИКАНСКО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО

 

 

 

 

ШАМПИОНИТЕ ОТ „ТЕМП” СЛИВЕН

(от ляво надясно мс Добри Семов, мс Златин Стоянов, мс Стоян Петков и      мс Любен Фотев – капитан на отбора.)

 

 

 

БЕЛЕЖКИ НА СЪДИЯТА

 

 

SIM Георги Сапунджиев

международен  съдия на ИКЧФ

 

 

Поглед в историята

 

Републиканските отборни първенства по кореспондентен шах имат 20 годишна история.

Стартът бе даден през 1989 г. на националната среща на състезате-лите по кореспондентен шах (в с. Ковачевци, Софийско), когато за-почнаха два полуфинала с 19 отбора  (1989-1990) с регламент:  Pвсеки отбор се комплектова от четири състезатели;Pиграят се два полуфинала  и финал с по10 отбор, като първите три отбора от все-ки полуфинал се класират за финала, а отпадат последните шест от финала.

Финалният турнир (1990-1992) с 10 отбора излъчи първият шам-пион – „Химик” (Враца). Хегемонията на врачанските състезатели продължи на второто първенство (1993-1994)  – 1.“Каиса”  (Враца)  2. “Каиса 91”  (Враца)  и на третото (1995  - 1997) – “Враца”  (Вра-ца).

 В следващите финали с лаврите на шампиони се окичиха състеза-телите от “Абритус”  (Разград)   “Пегас”  (София)   (V РОП 1999  - 2001); “Локомотив”  (Мездра) (VІ РОП 2002  - 2004) и “Алехин”  (Казанлък) (VІІ РОП 2004  - 2006). 

Намаляването на интереса към кореспондентните турнири (и повишаването на цените на пощенските услуги) наложи промени в  регламента – от ІV РОП полуфиналът беше само един, а от VІІ-то РОП се провежда само финал (“А” група) с всички желаещи отбори.

 

Хронология на турнира

 

VІІІ-то републиканско отборно първенство стартира на 10.12.2005 г. с „миньорен” състав – само осем отбора, които винаги са били сред финалистите от предишните първенства. Шампионите от „Алехин” отказаха да защищават шампионския престол, не се включи в над-преварата и силният отбор на „Спартак ХХІ” (Плевен), а редовният участник в предишните първенства отборът на „шахматния център” с. Самоводене след фиаското на VІ-то и VІІ-то РОП  не се появи по-вече на шахматната сцена…

Малко след началото към участниците се присъединиха още два отбора – „Георги Даскалов” (Варна) и „Видин” (Видин и турнирът придоби  нормален вид.

Още на старта пролича, че с претенции за медали са сребърните ме-далисти от VІІ РОП  „Темп” (Сливен), силните отбори на  Враца и Варна, с по-скромни амбиции бяха ексшампионите от предишните първенства „Локомотив” (Мездра) и „Пегас”(София).

Постепенно ситуацията започна да се изяснява:

– бързо се откроиха аутсайдерите – отборите „Тангра (Пордим)” и „Верила”(Дрен)

– отборът на Видин по същество игра само с двама играчи – Г. Йончев (ІІ дъска) – 6 ½ т. и Ил. Илиев (ІІІ дъска) – 5 ½ т., а капи-танът на отбора мс Г. Живков загуби интерес от играта и завърши само с две ремита;

– подобна бе съдбата на „Изгрев” (Ябланица), който остана без дългогодишния си лидер Г. Димовски, а Ал. Парушев (сам войнът не е воин) направи каквото можа, за да осигури на отбора място в „златната среда”;

– „Локомотив” (Мездра) се оказа „извън борда”, след като  Б. Жив-ков (ІІ дъска) регистрира шест нули, трябва да се отбележи успехът на М. Бочева на първа дъска – 6 т. от 9 е повече от представителен резултат;

  подобна беше съдбата на другият ексшампион – „Пегас” (София), П. Петков, Ив.Иванов и Б.Игнатов събраха „добра реколта” от точ-ки, но  лидерът В.Спасов не можа да влезе в ритъм срещу силната конкуренция на първа дъска;

– подмладеният отбор на „Мат” (София), начело с единствения участник с международно звание в турнира IM Спас Спасов и с трима дебютанта, от които една дама, беше на ръба да прескочи ба-риерата за медали, но липсата на рутина се оказа сериозна пречка, макар че и четвъртото място е добро постижение.

Така че в края на краищата на върха останах само отборите на Сливен, Варна и Враца и въпросът беше кой какъв цвят медали ще вземе…

Най-добре се ориентира в ситуацията силният отбор на Сливен с двама ветерани (Л.Фотев и Д. Семов) и двама младежи (Зл.Стоянов и Ст. Петков), които вече триумфално преминаха през напрегнатата битка в предишното първенство (второ място за втори път). Не трябва да се забравя, че преди началото на турнира Д.Семов завър-ши с равен брой точки с победителя на  „Мемориала Бахаров”, но по-лошият коефициент Бергер му отреди второто място. Втори се класира и Зл. Стоянов на 41-то републиканско първенство.

„Темп” (Сливен) спечели 8 мача, ремизира един и половин година преди края на турнира остана недосегаем на върха.

 

Опитните майстори Д.Семов и Л. Фотев успешно балансираха на първите дъски (без да допуснат загуба), а Зл.Стоянов  с победите си срещу основните конкуренти (Варна и Враца) успя да осигури (макар и минимални) отборни победи, успешно се представи и Ст. Петков.

Победата на „Темп” не е случайна – тя е резултат от  дългогодишна-та шахматна традиция на шахматистите  от Сливен – с четирима републикански шампиони – Ст. Ванков, Д. Карапчански, Л. Фотев и С. Карапчанска, с изявени кореспондентни състезатели като К. Царев, Ив. Попов, П. Гандев и др.

 

   “Темп” (Сливен)

 

Име

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

т

м

1

Д. Семов

¢

0.5

0.5

1

0.5

1

0.5

0.5

1

1

6.5

ІІ-ІІІ

2

Л.Фотев

¦

0.5

0.5

0.5

0.5

0.5

1

0.5

1

1

6

ІІІ-ІV

3

Зл.Стоянов

¥

1

1

0.5

0.5

1

0

0.5

1

1

6.5

І-ІІ

4

Ст.Петков

¤

0.5

0.5

0.5

1

0.5

1

0.5

0.5

1

6

ІІ-ІІІ

 

Номерата в таблицата са местата на класирането на отборите, дадено на четвърта   страни-ница на корицата.

 

След като първото място беше блокирано от отбора на Сливен, бор-бата за сребърните медали продължи до края на турнира. Варненци се включиха в турнира със двуседмимично закъснение, но с изклю-чително авторитетен състав – Т. Тенев (след убедителната победа в „Мемориал Бахаров” ), В.Минчев и Бр.Белчев (многократни участ-ници в силни международни и български турнири) и капитанът на отбора Г.Георгиев.

Развръзката дойде „секунди преди края”, когато Бр. Белчев спечели срещу Кр. Бочев и донесе важните две мач точки от срещата срещу Враца.

 

„Г. Даскалов” (Варна)

 

Име

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

т

м

1

В. Минчев

0.5

¢

0.5

0.5

0.5

1

0.5

1

1

1

6.5

ІІ-ІІІ

2

Бр.Белчев

0.5

¦

1

1

0

1

1

0

1

1

6.5

ІІІ-ІV

3

Т.Тенев

0

¥

1

0

0.5

1

1

1

1

1

6.5

І-ІІ

4

Г.Георгиев

0.5

¤

0

0.5

1

0

0.5

1

1

1

5.5

ІV-V

 

Номерата в таблицата са местата на класирането на отборите, дадено на четвърта   страни-ница на корицата.

Второто място не е нещо ново на отбора от Варна –  „Г.Даскалов” е втори в ІV и V РОП, като и в двете изпреварва отбора на Враца.

Кр. Бочев и Пл. Стефанов от Враца са рекордьори по участия в отборните първенства. Те са в отбора на „Химик”, който печели първото място през 1991 г. в първия шампионат, шампиони са и в третото РОП, на два пъти са трети (в ІV и VІІ РОП).

В VІІІ РОП отборът на „Враца” стартира предвождан от трикратния републикански шампион Р. Ташков, който игра по шампионски на първа дъска с убедителния резултат 7 ½ т. (седем победи и само три ремита!!). Много точки донесе и Д.Димов на четвърта дъска. Късметът напусна отбора в двата мача срещу Сливен и Варна – минус четири мач-точки е повече от катастрофа!

 

“Враца” (Враца)

 

Име

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

т

м

1

Р. Ташков

0.5

0.5

¢

1

1

1

0.5

1

1

1

7.5

І

2

Кр. Бочев

0.5

0

¦

0.5

0.5

0.5

1

0.5

1

1

5.5

V-VІ

3

Пл.Стефанов

0

0

¥

1

1

0.5

1

0

1

1

5.5

ІІІ-V

4

Д. Димов

0.5

1

¤

0.5

1

0.5

0.5

1

1

1

7

І

 

Номерата в таблицата са местата на класирането на отборите, дадено на четвърта   страни-ница на корицата.

 

За регламента и за още нещо

 

За втори път (по решение на Общото събрание на СКШБ от 2004 г. )

републиканските отборни първенства се играят по регламент, при който класирането се определя по мач-точки (2 т. на победа и 1 т. на равен мач), а не по броят на събраните точки.  По този регламент се играят Европейските отборни първенства на ФИДЕ.

Добър или лош е регламентът?

Положителната му страна е, че намалява до максимум възможност-та шампион да стане отбор, който събере максимален брой точки срещу аутсайдерите, а загуби от основните си конкуренти, както и елиминира уговорки между братски отбори.

Недостатъците му не са малко – за втори път отбор, който е събрал най-много точки не заема полагаемото му се (като че ли) място. В VІІ първенство отборът „Спартак ХХІ” (Плевен) доминираше по точки пред Сливен и Враца, но зае едва четвърто място. В сегашния шампионат Враца има най-много точки, а е трети…

В спорта и в живота няма абсолютна истина! Бележитият френски писател Андре Жид е писал: „Когато отида в една държава, не пи-там добри или лоши са законите, а питам прилагат ли се еднакво  за всички!”.

Въпросът за регламента за класиране на отборите беше поставен на Общото събрание през 2007 г.

След  обсъждане участниците в Общото събрание решиха (с мно-зинство) регламентът да се запази и за следващите турнири.

Турнирът протече в духа на „феър плей” и като съдия нямах много проблеми за решаване с изключение на няколко проблеми, свързани с прекратяване на играта от някои състезатели и претенции за побе-да по време.

 

БЕЛЕЖКИ НА КАПИТАНА НА ШАМПИОНИТЕ

 

мс Любен ФОТЕВ

капитан на „Темп” Сливен

 

Успешното представяне на отбора на ШК „Темп” Сливен в VІІ РОП и спечелването на сребърните медали ни амбицира за добро класи-ране и в VІІІ-то отборно първенство.

В нашия отбор имаше ново попълнение, като на трета дъска беше включен Златин Стоянов, който показа много добра игра и успешно се утвърди напълно заслужено сред водещите кореспондентни шах-матисти. За неговите успехи Ст. Петков го нарече „шахматният Роналдиньо”.

Добри Семов за пореден път показа, че е борец и напълно.изпълни поставените му задачи на първа дъска.

Стоян Петков игра както винаги стабилно и постигна решаващи по-беди, допринесли за нашия успех. Освен това той редовно участва в състезания по практически шах, като зае второ място в градското първенство. За себе си мога да каже, че съм доволен с представяне-то си и със спечелването на шампионската титла.

В това първенство сменихме тактиката и не рискувахме във всяка партия да играем за победа. Тайната на нашия успех е в сплотеност-та на отбора. Всички най-важни партии се обсъждаха колективно, като всеки един от нас предлагаше свои идеи за успешното при-ключване на играта.

 

 

 

 

VІІІ РЕПУБЛИКАНСКО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО

 

РЕЗУЛТАТИ ПО ДЪСКИ

 

 

Първа дъска 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

т.

 

 

1

 

 

 

Румен Ташков

 

Враца

 

½

½

½

1

1

1

1

1

1

7.5

 

 

2

 

 

 

Валентин Минчев

 

„Г.Даскалов”

½

 

½

½

½

½

1

1

1

1

6.5

 

 

3

 

 

 

Добри Семов

 

„Темп”

½

½

 

½

1

½

1

1

½

1

6.5

 

 

4

 

 

 

Маргарита Бочева

 

„Локомотив”

½

½

½

 

½

0

1

1

1

1

6

 

 

5

 

 

 

Спас Спасов

 

„Мат”

0

½

0

½

 

1

1

1

1

1

6

 

 

6

 

 

 

   Найден Цончев*

 

„Изгрев”

0

½

½

1

0

 

½

1

1

1

5.5

 

 

7

 

 

 

Веско Спасов

 

„Пегас”

0

0

0

0

0

½

 

1

1

1

3.5

 

 

8

 

 

 

Станко Юруков

 

„Верила”

0

0

0

0

0

0

0

 

1

1

2

 

 

9

 

 

 

Георги Живков

 

Видин

0

0

½

0

0

0

0

0

 

1

1.5

 

 

10

 

 

 

Даниел Томов

 

„Тангра”

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

0

 

 

 

* Найден Цончев e заменил Георги Димовски.

 

 

Втора дъска

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

т.

 

 

 

1

 

 

 

Габриел Йончев

 

Видин

 

½

1

½

½

½

½

1

1

1

6.5

 

 

2

 

 

 

Александър Парушев

 

„Изгрев”

½

 

1

½

½

½

½

1

1

1

6.5

 

 

3

 

 

 

Бранимир Белчев

 

„Г.Даскалов”

0

0

 

½

1

1

1

½

1

1

6

 

 

4

 

 

 

Любен Фотев

 

„Темп”

½

½

½

 

½

½

½

1

1

1

6

 

 

5

 

 

 

Красимир Бочев

 

Враца

½

½

0

½

 

½

½

1

1

1

5.5

 

 

6

 

 

 

Стефка Димитрова

 

„Мат”

½

½

0

½

½

 

½

1

1

1

5.5

 

 

7

 

 

 

Божидар Игнатов

 

„Пегас”

½

½

0

½

½

½

 

1

½

1

5

 

 

8

 

 

 

Божидар Живков

 

„Локомотив”

0

0

½

0

0

0

0

 

1

1

2.5

 

 

9

 

 

 

Салим Салимов

 

„Тангра”

0

0

0

0

0

0

½

0

 

1

1.5

 

 

10

 

 

 

Райчо Веселинов

 

„Верила”

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

0

 

 

 

 

Трета дъска

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

т.

 

 

1

 

 

 

Златин Стоянов

 

„Темп”

 

1

1

½

1

0

½

1

½

1

6.5

 

 

2

 

 

 

Тончо Тенев

 

„Г.Даскалов”

0

 

1

1

½

1

0

1

1

1

6.5

 

 

3

 

 

 

Пламен Стефанов

 

Враца

0

0

 

0

½

1

1

1

1

1

5.5

 

 

4

 

 

 

Илиан Илиев

 

Видин

½

0

1

 

½

½

½

1

½

1

5.5

 

 

5

 

 

 

Петко Г. Петков

 

„Пегас”

0

½

½

½

 

½

1

1

½

1

5.5

 

 

6

 

 

 

Любен Симеонов

 

„Локомотив”

1

0

0

½

½

 

½

½

1

1

5

 

 

7

 

 

 

Васил Ангелов

 

„Мат”

½

1

0

½

0

½

 

½

0

1

4

 

 

8

 

 

 

Евгени Матеев

 

„Тангра

0

0

0

0

0

½

½

 

1

1

3

 

 

9

 

 

 

Борис Маринов

 

„Изгрев””

½

0

0

½

½

0

1

0

 

0

2.5

 

 

10

 

 

 

Иван Горнишки

 

„Верила”

0

0

0

0

0

0

0

0

1

 

1

 

 

 

 

Четвърта дъска

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

т.

 

 

1

 

 

 

Деян Димов

 

Враца

 

½

½

½

1

½

1

1

1

1

7

 

 

2

 

 

 

Ивелин Иванов

 

„Пегас”

½

 

½

½

1

0

1

1

½

1

6

 

 

3

 

 

 

Стоян Петков

 

Темп””

½

½

 

1

½

½

½

½

1

1

6

 

 

4

 

 

 

Тошко Кирков

 

„Локомотив”

½

½

0

 

½

1

1

½

½

1

5.5

 

 

5

 

 

 

Георги Георгиев

 

„Г.Даскалов”

0

0

½

½

 

½

1

1

1

1

5.5

 

 

6

 

 

 

Димитър Димитров

 

„Мат”

½

1

½

0

½

 

0

1

½

1

5

 

 

7

 

 

 

Димитър Гаврийски

 

„Тангра”

0

0

½

0

0

1

 

½

½

1

3.5

 

 

8

 

 

 

Радко Александров

 

Видин

0

0

½

½

0

0

½

 

1

1

3.5

 

 

9

 

 

 

Бойко Цонев

 

„Изгрев”

0

½

0

½

0

½

½

0

 

1

3

 

 

10

 

 

 

Йордан Велев

 

„Верила”

0

0

0

0

0

0

0

0

0

 

0

 

 

 


 

 

VІІІ РЕПУБЛИКАНСКО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО

 

10.12.2005   -   10.12.2007

 

Отбор

            Резултати между отборите                                        Резултати по дъски

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

Точки

Мач точки

Д1

Д2

Д3

Д4

 

1

„Темп” Сливен

 

2.5

2.5

2.5

2.5

3

2.5

2

3.5

4

25

17

6.5

6

6.5

6

 

2

„Г.Даскалов” Варна

1.5

 

2.5

2

2.5

2.5

2.5

3

4

4

24.5

15

6.5

6

6.5

5.5

 

3

„Враца” Враца

1.5

1.5

 

3

3.5

2.5

3

2.5

4

4

25.5

14

7.5

5.5

5.5

7

 

4

„Мат” София

1.5

2

1

 

2

2.5

2

3

2.5

4

20.5

11

6

5.5

4

5

 

5

„Изгрев” Ябланица

1.5

1.5

0.5

2

 

2

2.5

2

2.5

3

17.5

9

5.5

6.5

2.5

3

 

6

„Пегас” София

1

1.5

1.5

1.5

2

 

2

3

3.5

4

20

8

3.5

5

5.5

6

 

7

„Локомотив” Мездра

1.5

1.5

1

2

1.5

2

 

2

3.5

4

19

7

6

2.5

5

5.5

 

8

„Бдин” Видин

2

1

1.5

1

2

1

2

 

3.5

3

17

7

1.5

6.5

5.5

3.5

 

9

„Тангра” Пордим

0.5

0

0

1.5

1.5

0.5

0.5

0.5

 

3

8

2

0

1.5

3

3.5

 

10

„Верила” Дрен

0

0

0

0

1

0

0

1

1

 

3

0

2

0

1

0

 

 

 

 

 

 

VІІІ РЕПУБЛИКАНСКО ОТБОРНО ПЪРВЕНСТВО

 

ПАРТИИ

 

В този брой на „Кореспондентен шах” публикуваме партии на състезателите от отбора шампион  „Темп” Сливен. В следващия брой ще публикуваме партии на играчи от отборите, носителите на сребърните и бронзовите медали, както и на всички състезатели, които изпратят свои коментирани партии на адрес

gensap@ cisbg.com 

 


   ☺ Семов, Д.          „Темп”

   ☻Спасов,В.         „Пегас”

Коментар мс Д. Семов

 

Староиндийска защита[Е 68]

 

1.Nf3 Nf6 2.g3 g6 3.Bg2 Bg7 4.0–0 0–0 5.c4 d6 6.d4 Nbd7 7.Nc3 e5 8.e4 exd4 9.Nxd4 Re8 [Черните се отклоняват от тео-ретичния вариант на Староин-дийска защита след 9...Ne5 10. 10.Re1 Bd7] 10.h3 a6 [Начало на съмнителен план за защита на дамския фланг.] 11.Re1 Rb8 12.Rb1 c5 13.Nc2 Ne5 14. b3 Nc6 15.f4!? Nh5?! [По-добре е 15...Be6 с възможност за израв-няване на шансовете – бел. ред.] 16.Qd3² Nd4 [16...b5 17. cxb5 Nb4 18.Nxb4²] 17.Kh2 b5 18.Nxd4 bc4 [18...cd4 19. Nd5±] 19.Qxc4 Bxd4 20.Be3 Rb4 21. Qd3 Nf6 22.a3 Bc3 [Неточност! Черните отслабват диагонала “а1-h8”и позволяват на белите  организират за атака към царя.] 23.aхb4 Bxe1 24. Rxe1 cхb4 25.Qd4 Bb7 26.Bc1 Re6

XABCDEFGHY
8-+-wq-+k+(
7+l+-+p+p'
6p+-zprsnp+&
5+-+-+-+-%
4-zp-wQPzP-+$
3+P+-+-zPP#
2-+-+-+LmK"
1+-vL-tR-+-!
xabcdefghy

27.Bb2! Qe7 [Печалбата е близ-ка.] 28.g4 Nxg4+ 29.hxg4 Qh4+ 30.Bh3 f6 31.Re2 h5 32.f5! gxf5 33. gxh5 Kf7 34. Rf2 Qxe4 35. Qxe4 Rxe4 36.h6 Rh4 37.Bc1 Be4 38.Bf4 Bd5 39.Kg3 Rh5 40.Ra2 Bxb3 41.Rxa6 Kg6? [41...Bc4 42.Ra4+-] 42.Ra7 Bf7 43.Bg2 b3 44.Bd5! 1-0

 

   ☺Ташков Р.        „Враца”

   ☻ Семов, Д.          „Темп”

 

Защита Грюнфелд [D76]

 

1.d4 Nf6 2.c4 g6 3.Nf3 Bg7 4.g3 d5 5.cxd5 Nxd5 6.Bg2 Nb6 7. Nc3 0–0 8.0–0 Nc6 9.e3 Re8 10.d5 Na5 11.Nd4 Bd7 12.e4 c6 13.Re1 Rc8 14.Bf4 cxd5 15.exd5 Nac4 16.b3 Nd6 17.Qd2 Nf5 18.Nde2 h6 [18...e5 19.de6 Bxe6 20.Bxb7²] 19.h4 Rc5N   [19...h5 20. Rac1 Rc5 21.Red1 Nc8!? =] 20.Rac1 Nc8 21.Ne4 Rxc1 22. Nxc1 Ncd6 23.Nd3 Ne4 24.Bxe4 Nd6 25.Bf3 Bf5 26.Be5 Bf6 27. a4 Kg7 28.Nf4 Be5 29.Re5 Qb6 30.Re3 Kg8 31.g4 Bd7 32.Qd3 Nc8 33.Qc2 Qf6 34.Qc7 Nd6

XABCDEFGHY
8-+-+r+k+(
7zppwQlzpp+-'
6-+-sn-wqpzp&
5+-+P+-+-%
4P+-+-sNPzP$
3+P+-tRL+-#
2-+-+-zP-+"
1+-+-+-mK-!
xabcdefghy

35.Nxg6! Qxg6 [35...Bxg4 36. Bxg4 Qxg6 37.Rg3²] 36. Qxd7 Qf6 37.h5 [37.g5 hxg5 38.hxg5 Qxg5+ 39.Bg2 Qh6 40.Qg4+ Kf8 41.Rh3 Qg7=] 37...Kf8 38.Kg2 Rc8 39.b4 Qh4 40.Be2 Rc1 41.Bf1 Rc2 42.Re2 Rc3 ½ - ½

 

☺МинчевВ.  „Г.Даскалов”

☻ Семов, Д.            „Темп”

 

 Испанска партия [С93]

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bb5 a6 4.Ba4 Nf6 5.0–0 Be7 6.Re1 b5 7.Bb3 0–0 8.c3 d6 9.h3 h6 10.d4 Re8 11.Nbd2 Bf8 12.Nf1 Bd7 13.Ng3 Na5 14.Bc2 Nc4 15.a4 c5 16.b3 Na5 17.axb5 axb5 18. d5 Qc7 19.Be3 g6 20. Qc1 c4 21.

b4 Nb3 22.Bxb3 Rxa1 23.Qxa1 cxb3 24.Nd2 Nh7 25.Ngf1 f5 26.f3 Rc8 27.Rc1 Nf6 28.Qb1 Qd8 29.Qxb3 Nh5 30.exf5 gxf5 31.c4 bxc4 32.Nxc4 f4 33.Bd2 Bb5 34.Be1 Qc7 35.Nfd2 Qf7 36.Qb2 Qxd5 37.Nb6

 

XABCDEFGHY
8-+r+-vlk+(
7+-+-+-+-'
6-sN-zp-+-zp&
5+l+qzp-+n%
4-zP-+-zp-+$
3+-+-+P+P#
2-wQ-sN-+P+"
1+-tR-vL-mK-!
xabcdefghy

37... Rxc1! 38. Nxd5 Rxe1 39.

Kf2 Re2+ 40.Kg1 Re1+ ½ - ½

 

 

☺ Фотев, Л.             „Темп”  

Живков,Б. „Локомотив”        

Коментар мс Л.Фотев

 

Славянска защита [D30]

 

1.d4 d5 2.c4 e6 3.Nf3 Nf6 4.g3 dxc4 5.Bg2 c6 6.0–0 b5 7.Ne5 Bb7 [От теорията на този де-бют е ясно, че опитът да се за-щити пешката на “с4”е обречен на неуспех, както личи от тази партия.] 8.a4 a6 9.ab5 ab5 10. Rxa8 Ba8 11.Nc3 Nd5?! [Един-ствен шанс е 11...Qb6!? 12.b3 cxb3 13.Qxb3 Be7 14.Be3 Nd5 – бел. ред.] 12.e4 Nxc3 13.bxc3 c5? [Неточен ход, след който белите получават предимство в центъра.] 14.d5 Be7 15.Bf4 Nd7

 

XABCDEFGHY
8l+-wqk+-tr(
7+-+nvlpzpp'
6-+-+p+-+&
5+pzpPsN-+-%
4-+p+PvL-+$
3+-zP-+-zP-#
2-+-+-zPLzP"
1+-+Q+RmK-!
xabcdefghy

 

16.Nxf7! [Начало на неспасяе-ма атака! ]Kxf7 17.dxe6+ Kxe6 18.Bh3+ Kf7 19.Bxd7 Qb6 20. Qh5+ g6 21.Qh6 b4 22.Be5 Bf6 23.f4 Ke7 24.Bb5  1-0

 

   ☺Фотев Л.           „Темп”  

   ☻Бочев Кр.        „Враца”        

 

Староиндийска защита[E94]

 

1.Nf3 Nf6 2.c4 g6 3.Nc3 Bg7 4.e4 d6 5.d4 0–0 6.Be2 e5 7.0–0 Na6 8.dxe5 dxe5 9.Qc2 Qe8 10.a3 c6 11.b4 Qe7 12.Rd1 [12.Bb2?! Nh5] 12...Nh5 13.Bg5 [13.g3!? f5 14.Nh4] 13...f6 14. Be3 Nf4 [14...f5!?] 15.Bxf4 exf4 16.c5 Nc7 17.Qd2 Bg4 18.Qxf4 f5 19.Rac1 Bxf3 20.Qxf3 Rae8 21.exf5 Rxf5 22.Bc4+ Kh8 23.Qd3 Rf4 24.Ne2 Re4 25.Ng3 Rd4 26.Qf3 Qd8 27.Rxd4 Qxd4 28.Ne2 Qd2 29.Rf1 Nd5

 

XABCDEFGHY
8-+-+r+-mk(
7zpp+-+-vlp'
6-+p+-+p+&
5+-zPn+-+-%
4-zPL+-+-+$
3zP-+-+Q+-#
2-+-wqNzPPzP"
1+-+-+RmK-!
xabcdefghy


30.Ng3²  Rf8 31.Qe4 Bd4 32. Qe2 Qf4 33.Bxd5 cxd5 34.Qe1 Bb2 35.Qe6 Qc4 36.h4 Qd4 37.

h5 gxh5 38.Nxh5 a5 39.g3 Qe4 40.Qd6 Qf5 41.Nf4 Be5 42. Qd5 Bхf4 43.Qxf5 Rxf5 44.gxf4 Rxf4 45.Rb1 ½ - ½

 

  ☺Тенев,Т.   „Г.Даскалов”

  ☻Стоянов,Зл.       „Темп”                  

Коментар мс Зл. Стоянов

 

Сицилианска защита [B96]

 

1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cd4 4.Nd4 Nf6 5.Nc3 a6 6.Bg5 e6 7.f4 Nbd7 8.Bc4 Qb6 9.Qd2 Qxb2 [Като се активизирах дамата (с Qb6) навлязох в позиция  стил Фишър.Още повече, че Тенев не игра Bb3, а по-агресивното Qd2. По този начин ме подтик-на да приема предизвикател-ството и да взема пешката на b2, като навляза в сложни и трудни за анализиране пози-ции, каквито предпочитам и търся във всяка партия.] 10.0-0 Qb4 [Тук бях намислил да играя 10…Qb6. Но в последния момент (за мой късмет) открих една партия от 2005 г. в която след 10...Qb611.Kh1 Qc7 12. Bxe6!! fxe6 13.Nxe6 Qc4 14.e5 и изведнъж партията се оказва загубена за черните.Една кла-сисическа дебютна изненада, невъзможна за разгадаване от компютъра - поредно доказа-телство,че не трябва да му се довряваме прекалено в дебю-та!] 11.Bb3 Be7 12.Rad1 Nc5 13.Qe1 h6 14.Bxf6 gxf6 15.e5 dxe5 16.fxe5 f5 17.Kh1 

 

XABCDEFGHY
8r+l+k+-tr(
7+p+-vlp+-'
6p+-+p+-zp&
5+-sn-zPp+-%
4-wq-sN-+-+$
3+LsN-+-+-#
2P+P+-+PzP"
1+-+RwQR+K!
xabcdefghy

[Прекалено пасивен ход. По-добре беше с  Qg3  да заеме от-крития вертикал g, а не да се отстъпва на черните.] 17...Bd7 18.Rf3? [Още една неточност и загуба на полезен ход. Все още не беше късно да се вкара да-мата в игра.] 18... Rg8 19.Qe3 Qa5 20.Rff1 0-0-0 21.Bc4 Qc7 22.Bd5 [С надежда да приема жертвата  22...exd5? 23. Nxd5 Bg5 24.Qa3 Bc6 25.Nxc7...и за-губа за мен.] 22...Bg5 23.Qe1 Kb8 24.Bf3 f6 25.exf6 Bxf6 26. Qf2 h5 27.Nce2 h4 28.Nb3 Be7 29.Qe3 Ne4 30.Bxe4 fe4 31.Nc3 Bb4 32.Ne2 Qxc2 [Малко по малко тактическият натиск в мителшпила даде резултати. И с две пешки повече и двойка офицери правят борбата на бе-лите безсмислена.] 33.Rd4 Bb5 34.Rc1 Qb2 35.Rxb4 Bxe2 36. Rd4 h3 37.Rxd8+ Rxd8 38.Qg5 Rf8 0-1

 

   Стоянов, Зл.    „Темп”

   Петков,П.       „Пегас”

Коментар мс Зл. Стоянов

 

Сицилианска защита[B88]

 

1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cd4 4.Nd4

Nf6 5.Nc3 d6 6.Bc4 e6 7.Be3 Bе7 8.0-0 0-0 9.Bb3 Bd7 10.f4 [Атака Созин е сравнително рядко срещан вариант на в на-ши дни. Не бях го играл досега, но определено ми хареса като дебют за белите.] 10... Nxd4 11. Bxd4 Bc6 12.Qd3 b5 13.e5 dxe5 14.fxe5 Nd7 15.Qe3 [Най-често се играе  15. Ne4, но реших да изляза от познатите дебютни разработки. И малко по малко да започна да се възползвам от огромната слабост, допусната от черните – именно оголване на царския си фланг. Пред царя си черните няма нито една лека фигура, която да укрепва пози-цията, а и дамата им също оти-де на другия фланг.Моята по-зиция с открит център и цар-ски фланг позволяваше нещо да се случиС маневрите  през следващите няколко хода бели-те съсредоточават всички сили и средства за атака на против-никовия цар!]  15...Qc7 16.Ne2 Bb7 17.c3 a5 18. Nf4 Bg5 19. Bc2 Bh6 20. Rae1 b4 21.Qh3 Qd8 22.Re3 Kh8 23.Rg3 Rg8 24.Nh5 Qf8 25.Nxg7! 

 

XABCDEFGHY
8r+-+-wqrmk(
7+l+n+psNp'
6-+-+p+-vl&
5zp-+-zP-+-%
4-zp-vL-+-+$
3+-zP-+-tRQ#
2PzPL+-+PzP"
1+-+-+RmK-!
xabcdefghy

 [Позицията на черните е раз-бита.] 25...Rxg7 26. Qxh6 Qg8 27.Rf4 Nf8 28.Qf6 Nd7 29.Qh4 Nf8 30.Rfg4 Ng6 31.Qh6 bxc3 32.bxc3 Ba6 33.h4 Be2 34.Rg5 Rb8 35.h5 Bxh5 36.Rxh5 [Офицер в повече…!] 36... Rb2 37.Qc1 Rxa2 38.Qb1 1-0

 

☺ Стефанов, Пл.  „Враца”

☻ Стоянов, Зл.      „Темп”        

Коментар мс Зл. Стоянов

 

Дебют Соколски [A00]

 

1.b4? [За мен това е несериозен ход в една кореспондентна пар-тия. Белите веднага губят преи-муществото на първия ход. Пл. Стефанов явно цели още отначало да избегне стандарт-ните дебюти . Може би с цел да ме “обезоръжи” от подготвени варианти и компютърна помощ  и да използва майсторството, което той безспорно притежава от практическия и от кореспон-дентния шах.] 1... d5 2.Bb2 Nf6 3.e3 e6 4.b5 Bd6 5.Nf3 0-0 6.c4 a6 7. a4 ab5 8.ab5 Rxa1 9.Bxa1 Nbd7 10.Nc3 c5 11.Qb3 d4 [Не намерих нито една интересна партия, така че и аз с удоволст-вие експериментирах с непоз-натото.] 12.exd4 cxd4 13.Nxd4 

XABCDEFGHY
8-+lwq-trk+(
7+p+n+pzpp'
6-+-vlpsn-+&
5+P+-+-+-%
4-+PsN-+-+$
3+QsN-+-+-#
2-+-zP-zPPzP"
1vL-+-mKL+R!
xabcdefghy

 [Жертва на пешка с цел откри-ване на пространство в цен-търа, за активизиране на леки-те фигури на черните.] 13... e5 14.Nc2 [Може би по-добре бе-ше конят да остане в центъра, и по този начин да неутрализи-ра един от офицерите на черните 14.Nf5 Nc5 15.Qc2 Bf5 16.Qxf5...] 14...Nc5 15.Qa2 Bf5 16.Ne3 Bd3 17.Be2 Bxe2 18.

Kxe2 Nh5 19.Ncd5 Nf4+ 20.Kf1 Nxd5 21.Nxd5 Qh4 [След като белите не можаха да направят нищо съществено на дамския фланг, черните започват на-тиск на царския им фланг, къ-дето между другото е блокиран един безпомощен и “безмъл-вен” топ.] 22.f3 e4 23.Qb2 Ne6 24.Ne3 exf3 25.gxf3 Qh3+ 26.Ke1 Bxh2 27.Rf1 Bf4  [Тук много дълго се колебах дали да играя този ход или да включа и пешките в играта с f5. Но белите нямат полезни ходове, каквото и да бях избрал.] 28. Qc3 Rd8 29.Bb2 h6 30.Ke2 f6 31.Nd5 Be5 32.Qc2 Bxb2 33.Qxb2 Re8   0-1

 

☺ Стоянов, Зл.      „Темп”        

☻Горнишки,И.  „Изгрев” 

 Коментар мс Зл. Стоянов

 

Руска партия [C42]

 

1.e4 e5 2.Nf3 Nf6 [Скоро не бях играл Руска партия.Напоследък не се среща много в кореспон-дентните партии.] 3.Nxe5 d6 4. Nf3 Nxe4 5.d4 d5 6.Bd3 Nc6 7. 0-0 Be7 8.Re1 Bg4 9.c3 f5 10. Qb3 0-0 11.Qxb7 [Дотук дебю-та беше разигран стандартно. Сега реших да играя това по-рядко срещано продължение. Просто търсих изненада и из-ход от най-анализираните де-бютни варианти.] 11...Rf6 [Бях много доволен, че Горнишки избра това продължение. Мно-го повече ме притесняваше 11…Rb8 12.Qxc6 Rb6 13.Qa4 Bxf3 14.gxf3 Rg6+, след което моя цар се оказваше доста ого-лен. Или 11…Bxf3 също водещ до не много приятна позиция за мен.Затова мисля,че това не бе-ше най-точният ход за черни-те.] 12.Qb3 Rg6 13.Nbd2 Kh8 14.Bb5 Nxd2 [Все още не беше късно топът  на черните да зае-ме полуоткритата линия - 14... Rb8 15. Qa4 Bh3 16. Bf1...  По-

редна неточност ,която допъл-ва неправилната стратегия на Горнишки..С последователното натрупване на тези малки грешки, позицията на черните се оказа неблагоприятна за тях още в дебюта, а и скоро белите напълно ще доминират.] 15. Nfxd2 Rab8 16.Qa4 Rb6 17.Nf1 Qd6 18. Bc6 Rc6 19.Bf4 Qxf4 20.Re7 h5  

 

XABCDEFGHY
8-+-+-+-mk(
7zp-zp-tR-zp-'
6-+r+-+r+&
5+-+p+pvlp%
4Q+-zP-wq-+$
3+-zP-+-+-#
2PzP-+-zPPzP"
1tR-+-+NmK-!
xabcdefghy

 

 [Ето че се получи интересна картинка.Черните са в крайно неблагоприятна позиция в ми-телшпила. Макар,че на пръв поглед нещата за тях са добри-фигурите им са концентрирани пред моя цар и готови за атака. Но на практика те са абсолют-но безопасни. Просто през ця-лото време черните изоставаха с точните ходове с няколко темпа.] 21.Qxa7 Bf3 22.g3 Qg4 23.Ne3 Qh3 24.Qb8+ Kh7 25. Qc8 Rcb6 26.Ree8 Rgf6 27.a4 [Вече и материалното предим- ство е на моя страна. Дамата и офицерът на черните са блоки-рани и безполезни на царския фланг, а дамските ми пешки могат да покажат, че всеки вой-ник носи маршалски жезъл, тръгвайки спокойно на своя марш.] 27...Rxb2 28.Rh8+ [От друга страна неблагоприятното положение на черния цар под-канва за атака там.] 28...Kg6 29.Qe8+ Kg5 30.Rh7 g6 31.Qe5 Rfb6 32.Qf4+ Kf6 33.Nxd5+ Bxd5 34.Qe5+ Kg5 35.Qe3+  и пред неизбежният мат 35...f4 36.Qxf4# 1-0

 

  ☺ Петков, Ст.      „Темп”  

  ☻Цонев, Б.         „Изгрев”                 

 

Сицилианска защита  [В76]

 

1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 g6 6.Be3 Bg7 7.f3 0–0 8.Qd2 Nc6 9.Bc4 Bd7 10.0–0–0 Rc8 11.Bb3 Ne5 12.h4 Nc4 13.Bxc4 Rxc4 14.h5 Nxh5 15.g4 Nf6 16.Bh6 Nxe4 17.Qe3! Rxc3 18.bxc3 Nf6 [18...Bxh6? 19.Qxh6±] 19.Bg7Kg7 20.Rh2! Qb6 [Слабо е 20...Rh8 21.Nb3!; Единствената разумна възмож-ност за черните е 20...Qa5 21.Nb3 Qxa2 22.Qxe7 Qa3+ 23.Kb1 Re8 24.Qxd6 Qxd6 25.Rxd6І; 20...Rg8!? 21.Ne2 Bc6 22.Ng3 Kf8÷ - бел.ред.] 21.g5 Ng8? [21...Nd5!?] 22.f4 Qc5 23. Qe1 [23.f5 Rc8 24.Rdh1 ² ] 23...Rc8 24.Rd3 Bf5 25.Re3 Rc7 26.Qh4 h6 27.gh6 Kh7 28.Rhe2 Qa5 [28...e6!?] 29. Kb2 Bc8  30.

Rg2 Be6 31.Rg5 Bd5 32.f5 Qxa2+ 33.Kc1 Nf6 [33...Qa1+ 34.Kd2 Nf6 35.Nb5+-; 33...e5 34. Rxg6!!] 34.Qg3 Ne4 35.Re4!

 Bxe4 36.Rxg6! Qa1+ 37.Kd2 Qxc3+ 38.Qxc3 Rxc3 39.Rg4 Bf3 40.Rg7+ Kxh6 41.f6! Rc8 42.Nf5+ Kh5 43.fxe7 Bc6 44. Nxd6 Rc7 45.e8Q Bxe8 46.Nxe8 Rd7+ 47.Kc3 Kh6 48.Rg3 Rd8? [48...f5] 49.Nf6 a6 50.Rg2 Rd6 51.Ne4 Rc6+ 52.Kd4 b5

 

XABCDEFGHY
8-+-+-+-+(
7+-+-+p+-'
6p+r+-+-mk&
5+p+-+-+-%
4-+-mKN+-+$
3+-+-+-+-#
2-+P+-+R+"
1+-+-+-+-!
xabcdefghy

 

[Ендшпилът е загубен за чер-ните, тъй като царят им е далеко от дамския фланг .]  53.Ke5 Rc7 54.Kd6 Rc8 55.Kd7 Rc4 56. Nd6 Rc3 57.Nf7 Kh5 58.Kd6 Kh4 59.Ne5 a5 60.Nc6 a4 61.Nb4 Rc4 62.Nd5 Kh3 63.Rd2 Kg3 64. c3 Kf3  65. Rh2

Ke4 66.Rh3 Rc8 67.Re3+ Kf5 68. Nc7 Rd8+ 69.Kc6 Rc8 70. Kb7 Rg8 71.Nxb5 Kf4 72.Re1 Rg7+ 73.Kb6 Rg4 74.c4  1-0

 

☺ Петков, Ст.        „Темп” 

☻ Кирков,Т. „Локомотив”                

 

Френска защита  [С11]

 

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Nc3 Nf6 4.e5 Nfd7 5.f4 c5 6.Nf3 Nc6 7.Be3 cxd4 8.Nxd4 Bc5 9.Qd2 Nxd4 10.Bxd4 Bxd4 11.Qxd4 Qb6 12.Nb5 Qxd4 13.Nxd4 Ke7 14.0–0–0 Nc5 [14...Nb8 15.Bd3 Nc6 16.Nf3=] 15.Be2 Bd7 16. Rhe1 Rhc8 [16...Rac8!?] 17.h4 b6 18.g4 Rc7 19.h5 Ne4 20.Bd3 Nf2 21.Rd2 Nxd3+ 22.Rxd3 Rac8 23.Kd2 Rc5 24.f5 h6 25.c3 Rc4 26.Rf1 Rg8 27.b3 Rcc8 28.Rdf3 Rcf8 29.a4 a6 30.Kd3 Ke8 31.Ra1 Kd8 32.a5 b5 33.Rb1 Re8 34.fxe6 fxe6?!    [34...Bxe6 35.Rg1±]

XABCDEFGHY
8-+-mkr+r+(
7+-+l+-zp-'
6p+-+p+-zp&
5zPp+pzP-+P%
4-+-sN-+P+$
3+PzPK+R+-#
2-+-+-+-+"
1+-+-+R+-!
xabcdefghy

 

35.Rbf1+- g6 [35...Re7 36.Ke3±] 36.Rf6 [36.g5!?+- gxh5 37.gxh6 Rg5 38.Rf4] 36...gxh5 37.gxh5 Rg5 38.Rxh6 Rxe5 39.Rf7 Rg8 40.Nf3 Rg3 41.Kd4 Rf5 42.Rxf5 exf5   43.Ne5 Be8 44.Rxa6 Bxh5 45.Ra7 b4 46.a6 Rg1 47.Nc6+ Ke8 48.cxb4 Rd1+ 49.Ke5 d4 50.b5 Rc1 51.Kf6 Bf3 52.Re7+ Kf8 53.Ne5 1-0

 

 

 

IN  MEMORIAM

 

 

РОБЪРТ ДЖЕЙМС ФИШЪР (1943 – 2008)

 

 

ШАМПИОНЪТ, КОЙТО УМРЯ НЕПОБЕДЕН!

 

 

На 18 януари 2008 г. в новата си родина Исландия почина единадесетият свето-вен шампион Робърт Джеймс  Фишър.

Боби Фишър почина непобеден! 

Шахматната корона му беше служебно отнета и връчена на „Уралския само-цвет” Карпов!

Боби Фишър –  който унищожи мита за непобедимостта на съветската шах-матна школа! Достатъчно е само да си спомним мачовете за световно първен-ство през 1971-72 год. 6:0 с Тайманов; 8:3 с Петросян; 12 ½ : 8 ½. със Спаски!

Боби Фишър    който донесе парŁте в шахмата! След него шахматистите от световния елит вече не получават ча-совници и матрьошки, а реални парŁ със зелен цвят! Той можеше да стане ми-лионер, ако не беше приел ролята на са-мотник!

Боби Фишър–който си позволи лукса да обиди Президента на САЩ и завинаги се лиши от първата си родина – там, от където тръгна летящия му старт към шахматния Олимп, го чакаше 10 години затвор плюс сериозна парична глоба.

 

 

 

 
 

 

 

 

 

 

 

 

 


   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Мач    Денвър 1971

   Фишър Робърт  

   Ларсен Бент

Коментар гм Я. Тиман

 

Френска защита [C19]

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Nc3 Bb4 4.e5 Ne7 5.a3 Bxc3+ 6.bxc3 c5 7.a4 Nbc6 8.Nf3 Bd7 9.Bd3!? Qc7 10.0–0 c4 [10...f6] 11.Be2 f6 12.Re1! Ng6?! [ 12...0–0–0!? 13.Ba3 Nf5] 13.Ba3! fxe5 14.de5 [14.Ng5 h6!] 14...Ncxe5 15.Nxe5 Nxe5 [15...Qxe5?! 16.Bxc4±] 16. Qd4! Ng6 [16...h5!?] 17.Bh5 Kf7!? [17...0–0–0 18.a5!] 18. f4!? exf5 20.Qxd5±  Kf6  21.Bf3

Ne5 [21...Rxe1  22.Rxe1 Re8 23. Qd4  Kf7 24.Rb1 24.Qxa7 Bc8 25.Rxe8 Kxe8 26.Qc5 Qxc5  27.Bxc5 Rd7 28.a5²  ] 22.Qd4 Kg6 23.Rxe5 [23.Bd5 Ng4 24.Bd6 Qb6 25.Bc5 Qc7; 23.Bb7 Qb7 24.Rxe5 Rxe5 25.Qxe5 Re8; 23.Kh1 Ng4 24.Bd6 Qb6 25.Bc5 Qc7 26.Bd6] 23...Qxe5 [23...Re5 24.Bd6]24.Qxd7 Rad8[24...Qc3 25.Qd6 Kg5 26.h4 Kh4 27.Qf4#; 24...Qe3 25.Kf1 Qxc3 26.Qd6 Kg5 27.h4] 25.Qxb7 Qe3  [25... Qxc3  26.Qc6  Kg5  27.Bc1] 26. Kf1 Rd2 [26...Re6 27.Qc7 Rd2 28.Qg3 Kf6 29.Bc1 Qc3 30. Qh4 f7 31.Rb1 Rxc2 32.Bh5 g6 33. Rb7 Kf8 34.Qd8 Re8 35.Ba3 Qxa3 36.Qf6 Kg8 37.Qg7#] 27.Qc6+ Re6

XABCDEFGHY
8-+-+-+-+(
7zp-+-+-zpp'
6-+Q+r+k+&
5+-+-+p+-%
4P+p+-+-+$
3vL-zP-wqL+-#
2-+Ptr-+PzP"
1tR-+-+K+-!
xabcdefghy

 

28.Bc5 Rf2+ [28...Qe5 29.Bd4] 29.Kg1 Rxg2+ 30.Kxg2 Qd2+ 31.Kh1 Rxc6 32.Bxc6 Qxc3 33.Rg1+ Kf6 34.Bxa7 g5 35.Bb6 Qxc2 36.a5 Qb2 37.Bd8+ Ke6 38.a6 Qa3 39.Bb7 Qc5 [39...c3 40.Bb6 c2 41.a7 c1Q 42.Rxc1 Qxc1 43.Bg1] 40.Rb1 c3 41.Bb6

1–0

 

Мач    Рейкявик   1972

   Спаски Борис   

   Фишър Робърт  

Коментар гм А. Пурди

 

Защита Алехин[B04]

 

1.e4 Nf6 2.e5 Nd5 3.d4 d6 4.Nf3 g6 5.Bc4 Nb6 6.Bb3 Bg7 7. Nbd2 0–0 8.h3 a5! 9.a4 dxe5 10.dxe5 Na6 11.0–0 Nc5 12.Qe2 Qe8 13.Ne4 Nbxa4 14.Bxa4 Nxa4 15.Re1 Nb6 16.Bd2 a4 17.Bg5 h6 18.Bh4 Bf5 19.g4 [19.Nd4 Bxe4 20.Qxe4!?] 19...Be6 20.Nd4 Bc4 21.Qd2 Qd7 22.Rad1 Rfe8! 23.f4 Bd5 24.Nc5 Qc8 25.Qc3 [25.e6! Nc4 26.Qe2 Nxb2 27.Nf5!] 25...e6! 26.Kh2 Nd7! 27.Nd3 c5! 28.Nb5 Qc6 29.Nd6 Qxd6 30.exd6 Bxc3 31.bxc3 f6 32.g5 hxg5 [32...c4! 33.Nb4 hxg5] 33.fxg5 f5 34.Bg3 Kf7 [34...a3! 35.Ne5 Nxe5 36.Bxe5 Red8 37.Rf1 Ra4 38.Kg3 a2µ ] 35.Ne5+ Nxe5 36.Bxe5 b5 37.Rf1!

 

XABCDEFGHY
8r+-+r+-+(
7+-+-+k+-'
6-+-zPp+p+&
5+pzplvLpzP-%
4p+-+-+-+$
3+-zP-+-+P#
2-+P+-+-mK"
1+-+R+R+-!
xabcdefghy

 

37...Rh8!! 38.Bf6 a3 39.Rf4 a2 40.c4! Bxc4 41.d7 Bd5 42.Kg3 Ra3+ 43.c3 Rha8 [43...Rb8 44.Be5 Rd8 45.Rh4=; 43...a1Q? 44.Rxa1 Rxa1 45.Rh4!! Rg1+ (45...Raa8 46.Bxh8 Rd8 47. Bf6=) 46.Kf2 Rg2+ 47.Kf1 Rxh4 48.d8Q Rf4 49.Ke1 Rg1 50.Kd2 Rf2+ 51.Ke3 Rf3+ 52.Ke2 Rg2+ 53.Ke1=] 44.Rh4 e5 45.Rh7+ Ke6 46.Re7+ Kd6 47.Rxe5 Rxc3+ 48.Kf2 Rc2+ 49.Ke1 Kxd7 50.Rexd5+ Kc6 51.Rd6+ Kb7 52.Rd7+ Ka6 53.R7d2 Rxd2 54.Kxd2 b4 55.h4 Kb5 56.h5 c4 57.Ra1 gxh5 58.g6 h4 59.g7 [59.Bh4 b3 60.Kc3 Rg8–+] 59...h3 60.Be7 Rg8 61.Bf8 [61.Rxa2?? Rxg7–+] 61...h2 62.Kc2 Kc6 63.Rd1 b3+ 64.Kc3 h1Q [64...f4 65.Rd6+ Kc7 66.Rd1 f3 67.Kb2=] 65.Rxh1 Kd5 66.Kb2 f4 67.Rd1+ Ke4 68.Rc1 Kd3 69.Rd1+? [69.Rc3 Kd4 70.Rf3 c3 71.Ka1 c2 72Rxf4 Kc3 73.Rf3+ Kd2 74.Ba3 Rxg7 75.Rxb3 Rc7 76.Bb2=] 69...Ke2 70.Rc1 f3 71.Bc5 Rxg7 72.Rxc4 Rd7! 73.Re4 Kf1 74.Bd4 f2 [75.Rf4 Rxd4 76.Rxd4 Ke2 77.Re4 Kf3 78.Re8 f1Q 79.Rf8 Ke2 80.Rxf1 Kxf1 81.Ka1 Ke2 82.Kb2 Kd3 83.Ka1 Kd2 84.Kb2 a1Q 85.Kxa1 Kc3 86.Kb1 b2 87.Ka2 Kc2–+]  0–1

 

Мач-реванш, Белград 1992

   Фишър Робърт  

   Спаски Борис   

Коментар гм А. Фтачник

 

Сицилианска защита [B80]

 

1.e4 c5 2.Nc3 Nc6 3.Nge2 d6 4.d4 cxd4 5.Nxd4 e6 6.Be3 Nf6 7.Qd2 Be7 8.f3 a6 9.0–0–0 0–0 10.g4! Nxd4 11.Bxd4 b5 12.g5 [12.Bxf6?! Bxf6 13.Qxd6 Qa5‚] 12...Nd7 13.h4 b4 Bb7?! [По- добре е 14...Qa5 15.b3 Nc5 16. Bxc5 dxc5 17.Qf4 Ra7 18.Kb1 Rd7 19.Bc4 Rd4!? 20.Rxd4 cxd4 21.e5 Bd7 22.Nb2 Bb5 23.Qxd4 Rd8 24.Qe4 Qb6 с достатъчна компенсация  Ивков – Вера, Варна 1986] 15.Nb6! Rb8 [15..Nb6 16.Qb4 Be4? 17.Bb6+-] 16.Nxd7 Qxd7 17.Kb1 [17.Qxb4 Qc7 [17...f5 18.gxf6 Bxf6 19.Bxf6 Rxf6 20.Qxb4² ; 17...a5!?] 18.Bd3 Bc8?! [18...f5 19.gxf6 Bxf6 20.Bxf6 Rxf6 21.Rh3 d5 22.Rg1І; 18...e5 19. Be3 Rfd8 20.Ba7! Ra8 21.Qf2 Rdc8 22.Bb6 Qc6 23.Rdg1±; 18...Rfd8!?] 19.h5 e5 20.Be3 Be6 [20...f5 21.exf5 Bxf5 22.g6±] 21.Rdg1 a5 [21...d5 22.exd5 Bxd5 23.Bxh7 Kxh7 24.Qxd5+-] 22. g6! Bf6 [22...fxg6 23.hxg6 hxg6 24.Rxg6 Bf7 25.Rxg7! Kxg7 26.Bh6+!+- (26.Bb6? Bxa2! 27. Kxa2 Qxb6 28.Qh6 Kf7 29. Qh5 Ke6) ] 23.gxh7+ Kh8 24.Bg5! Qe7 [24...Bxg5 25.Qxg5 f6 26.Qg6 Qf7 27.h6 Qxg6 28.Rxg6 gxh6 29.Rhxh6±] 25.Rg3 Bxg5 26.Rxg5 Qf6 27. Rhg1 Qxf3 [27...Kxh7 28.Qg2 Rg8 29.Rg6!+-; 27...Qh6 28. Qg2+-] 28.Rxg7 Qf6 [28...Qf4 29.Qg2 Qh6 30.b3! Rfd8 31.Bc4 Bxc4 32.bxc4 Rf8 33.Qg4 a4 34.Rg8+ Kxh7 35.Qf5+-] 29.h6 a4 30.b3 axb3 31.axb3 Rfd8 32.Qg2 Rf8 33.Rg8! Kxh7 34.Rg7 Kh8 35.h7 [35.h7 Rfd8 36.Rg8+ Kxh7 37.Rh1]  1–0